Întâlnirea s-a axat pe valorificarea potențialului bilateral în proiectele regionale de cercetare, inovare și transfer tehnologic. Un subiect important a constituit propunerea ANCD de parteneriat la organizarea Golden Juggernaut InnoTech Forum, primul forum InnoTech în regiune, care va avea loc la 21-22 noiembrie, transmite Ultimelestiri.md.
În cadrul întâlnirii, directorul general al ANCD, Aurelia Hanganu, a făcut o scurtă prezentare a Agenției, trecând în revistă o serie de activități în derulare în domeniile de cercetare, inovare și integrare în Programul Orizont Europa, prevăzute conform Programului Național pentru Cercetare și Dezvoltare.
„Actualmente, sarcina noastră este să încercăm să facem conexiune dintre mediul academic și mediul de afaceri pentru a-i aduce împreună și să beneficieze de finanțarea din partea statului. Proiectele, în general, se construiesc prin parteneriate. Trebuie să existe o instituție academică, o instituție din mediul privat, care generează o idee și încearcă s-o aplice în activitatea economică propriu-zisă.
În contextul dat, noi organizăm mai multe activități, încercăm să difuzăm informații, să creăm mai multe parteneriate cu organizațiile care au legătură nemijlocită cu mediul de afaceri. Și în toate căutările acestea, am observat că nu există un eveniment care ar facilita acest contact, un eveniment practic. Din acest considerent, am lansat recent o inițiativă de organizare a unui eveniment de amploare, InnoTech Forum, care prevede organizarea diferitor activități cu implicarea persoanelor din diferite medii”, a subliniat directorul general al ANCD.
Referindu-se la Golden Juggernaut InnoTech Forum, cel mai prestigios eveniment din regiune dedicat inovației, transferului tehnologic și dezvoltării afacerilor, conducerea Agenției a subliniat principalele zone de activitate ale Forumului.
În acest sens, Aurelia Hanganu a specificat că Forumul va fi structurat în trei zone esențiale:
- prezentări în sala principală, unde liderii de nivel național și internațional, companiile de top și experții în tehnologie își vor prezenta soluțiile inovative pentru a ajuta afacerile să se adapteze la noile provocări tehnologice;
- masterclass-uri, care vor oferi participanților oportunitatea de a învăța despre diverse subiecte, de la tehnici de management la utilizarea inteligenței artificiale în afaceri
- brocherajul, care este zona considerată cea mai importantă, unde universitățile vor prezenta tehnologiile și proiectele lor de cercetare.
Totodată, Hanganu a subliniat că reprezentanții mediului de afaceri vor avea ocazia să identifice necesitățile specifice și să colaboreze cu grupurile de cercetare relevante. Totodată, Forumul va culmina cu un concurs pentru cea mai bună inovație aplicată în afaceri, educație și cercetare, scopul concursului fiind stimularea inovației și colaborării între universități și sectorul privat. Cu alte detalii asupra conceptului Forumului InnoTech a venit Elena Simciuc, președinte al Asociației pentru Susținerea Inovațiilor și Dezvoltării Durabile „Impuls”, unul din organizatorii Forumului.
La rândul său, administratorul ZEL „Bălți”, doctor în economie Marin Ciobanu, s-a referit la activitatea Zonei Economice Libere, reliefând rezultatele obținute în cei 14 ani de activitate. De asemenea, Marin Ciobanu s-a expus asupra domeniilor de cercetare și inovare în Moldova, a provocărilor existente, subliniind că este esențial să existe o legătură strânsă între aceste domenii și nevoile pieței.
„Cercetarea și inovarea din Moldova necesită o resetare totală. Este vital să transformăm cunoștințele în aplicații practice, de care să beneficieze economia locală”, a afirmat Marin Ciobanu.
Administratorul ZEL Bălți a mulțumit pentru inițiativele lansate privind colaborarea instituțională.
„Zona Economică Liberă „Bălți”, inclusiv și Asociația Patronală din Industrie, reprezentând mediul de afacere, împreună cu Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, vor putea apropia partea teoretică cu cea aplicativă. Cred că vom putea iniția mult mai multe proiecte pentru a sincroniza oferta educațională, multe din programele ANCD fiind orientate pe segmentul educațional, cu cererile pieții muncii, a mediului de afacere”, a concluzionat administratorul ZEL „Bălți”.
Potrivit unui comunicat, părțile au convenit asupra stabilirii unor direcții de colaborare în vederea implementării unor proiecte comune, având ca obiectiv susținerea componentei de transfer tehnologic și aplicare a inovațiilor în ZEL „Bălți”.