Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a sperat în zadar să folosească Donbasul drept monedă de schimb în viitoarele negocieri de pace cu Rusia, care este însă departe de a-și atinge obiectivele pe frontul din estul Ucrainei, în timp ce se vede pusă în fața unei propuneri americano-ucrainene de armistițiu care în final ar putea duce la încheierea războiului fără să fi realizat aceste obiective, transmite Ultimelestiri.md cu referire la agerpres.ro.
Incursiunea ucraineană în provincia rusă Kursk, lansată pe 6 august 2024, a fost prima invazie a teritoriului rus după al Doilea Război Mondial și singurul succes militar al Kievului în ultimele 18 luni de război, deși armata ucraineană nu a reușit să ajungă la centrala nucleară Kursk și nici să forțeze Rusia să disloce suficient de multe trupe din Donbas pentru a opri înaintarea rusă în această zonă din estul Ucrainei.
Ocupând inițial în Kursk un teritoriu de circa 1.300 de kilometri pătrați, armata ucraineană a pierdut treptat zone din acest teritoriu în urma contraatacurilor rusești, pierderile accelerându-se în ultimele zile.
Conform hărților de front ale portalului ucrainean de analiză militară DeepState, trupele ruse au recucerit inclusiv cea mai mare parte a orașului Sudja, o localitate mică, dar care era principala poziție ocupată de armata ucraineană în Kursk. Deși luptele continuă în această provincie rusă, însuși președintele ucrainean Vladimir Zelenski a admis miercuri indirect că trupele sale sunt în retragere acolo, afirmând că se acționează pentru salvarea vieților soldaților.
În acest timp, Rusia temporizează răspunsul față de propunerea unui armistițiu de 30 zile convenită marți de Ucraina și SUA. Această propunere îl pune pe președintele rus Vladimir Putin într-o situație dificilă, cu toate că aduce perspectiva negocierii unui acord de pace în acest interval de 30 de zile, armistițiu ce poate fi prelungit.
Pe de o parte, reluarea ajutorului militar american pentru Ucraina, acceptată de SUA concomitent cu această propunere de armistițiu, ar oferi armatei ucrainene un răgaz de a-și reface capacitățile diminuate. Pe de altă parte, deși este aproape să-și recupereze teritoriul pierdut în Kursk, Rusia este încă departe de a-și atinge obiectivele ofensivei pe frontul din estul și sud-estul Ucrainei, deși a continuat să câștige teren acolo.
Dintre cele patru provincii ucrainene pe care Rusia le-a anexat pe hârtie, numai Lugansk se află sub controlul aproape complet al armatei ruse – fără să fi reușit nici pe aceasta să o ocupe în totalitate -, în timp ce în celelalte trei, respectiv Donețk, Zaporojie și Herson, armata ucraineană controlează între o cincime și o treime din teritoriu, probabil chiar mai mult în provincia sudică Herson, din a cărei parte de nord armata rusă s-a retras în noiembrie 2022 dincolo de fluviul Nipru în timp ce era amenințată de o contraofensivă ucraineană majoră. Această contraofensivă a avut loc apoi în vara anului 2023 în celelalte trei provincii, dar s-a încheiat cu un eșec pentru armata ucraineană.
Rușii au înregistrat câștiguri semnificative în sudul și centrul Donbasului în 2024, dar anul acesta progresele teritoriale au fost destul de limitate. Obiectivul principal al ofensivei rusești, cucerirea orașului Pokrovsk – ce număra 60.000 de locuitori înainte de război – și a zăcămintelor sale de cărbune cocsificabil, nu a fost atins, în timp ce continuă luptele în apropiere. Armata ucraineană a pierdut numeroase localități la sud și la est de Pokrovsk, dar a reușit totuși să oprească pe acel sector de front înaintarea inamicului, a cărui tactică acum este de a încerca să înainteze ocolind orașul.
Pe lângă natura strategică a conflictului, Donbasul are o clară componentă economică, întrucât deține zăcăminte notabile de litiu, titan, uraniu și, potrivit Kievului, 5% dintre cele mai valoroase pământuri rare din lume, importanța acestora crescând în contextul proiectului de acord americano-ucrainean prin care președintele american Donald Trump va obține pentru SUA un acces preferențial la resursele generate de exploatarea resurselor minerale ucrainene.
Tot pe frontul de est, armata rusă a reușit să ocupe avanpostul reprezentat de orașul Torețk, dar ucrainenii au contraatacat cu succes și au dejucat planurile ruse de a înainta spre Kostiantinivka. Acest oraș este un important nod logistic și care deschide calea spre Kramatorsk, principala redută ucraineană din întreaga regiune. Deși Ministerul rus al Apărării a revendicat miercuri ocuparea încă unui sat la 15 kilometri est de această redută, o problemă serioasă pentru armata rusă este faptul că ucrainenii încă reușesc să-și mențină pozițiile la Ceasov Iar, localitate la periferia orașului Bahmut, cucerit în mai 2023 de trupele ruse după o bătălie lungă și sângeroasă.
Trupele ruse au încercat de asemenea să avanseze dinspre nord, din regiunea Harkov, către Kramatorsk și Sloviansk, unde s-a născut rebeliunea pro-rusă din 2014, dar nu au reușit să treacă de liniile defensive ucrainene