Comisia Europeană a analizat contractele, precum și posibilitatea invocării clauzei de „forță majoră”, care să permită importatorilor să pună capăt obligațiilor lor fără a plăti despăgubiri suplimentare Federației Ruse, au declarat trei oficiali ai executivului UE pentru The Financial Times, transmite Ultimelestiri.md cu referire la IPN.
Gazul rusesc reprezintă 11% din livrările la momentul de față către UE.
Conform datelor publicate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, în perioada februarie 2024 – februarie 2025, Uniunea Europeană a plătit 21,9 miliarde euro pentru gazul și petrolul din Rusia.
Totodată, directorii unor mari companii din UE au început să spună că importul de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat rus Gazprom, ar putea fi o idee bună, scrie Reuters.
Discuțiile cu gigantul GNL Qatar pentru mai mult gaz au stagnat și, deși desfășurarea surselor regenerabile s-a accelerat, rata nu este suficient de rapidă pentru a permite UE să se simtă în siguranță. „Dacă există o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la debite de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, anual, inclusiv GNL”, a declarat pentru Reuters vicepreședinte executiv Engie din Franța, Didier Holleaux.
Germania, la fel, s-a bazat mult pe gazul rusesc ieftin pentru a-și conduce sectorul de producție până la războiul din Ucraina. Mai mulți producători de la Leuna Chemical Park, unul dintre cele mai mari grupuri chimice din Germania, spun că gazul rusesc ar trebui să revină rapid.
Federația Rusă obișnuia să acopere 60% din nevoile locale, în principal prin conducta Nord Stream, care a fost aruncată în aer în 2022. Daniel Keller, ministrul economiei pentru statul Brandenburg, a declarat că industria dorește ca guvernul federal să găsească energie ieftină. „Ne putem imagina reluarea aportului sau transportului de petrol rusesc după instaurarea păcii în Ucraina”, a spus Keller.