„Confirmând rezultatele referendumului, Curtea Constituțională a deschis cutia Pandorei. Constituția a devenit extrem de vulnerabilă în fața unui eventual aventurier populist, care ar putea folosi această cale pentru a schimba sistemul de guvernare, astfel încât să faciliteze calea pentru instaurarea unui regim totalitar”, scrie juristul pe Facebook, transmite Ultimelestiri.md.
Totodată, Eșanu menționează în mesajul său: „Sper că elitele vor da dovadă de înțelepciune, vor conștientiza gravitatea problemei și vor identifica soluții, pentru a evita acest pericol. Cel mai simplu este să se modifice Constituția cu o prevedere care ar stipula expres ca referendumul constituțional poate fi organizat doar după votarea proiectului de lege în Parlament, cu majoritatea prevăzută de Constituție. Dar mă tem că elitele politice nu au maturitatea necesară, pentru a putea spera ca, în viitorul relativ apropiat, această soluție o să fie susținută de majoritatea necesară.
Și deși acum nu văd o altă soluție eficientă pentru această problemă sper că va putea fi identificată. Și sper că se va conștientiza cât este de importantă această problemă și că se vor depune eforturi pentru a o soluționa. Și cât nu ar părea de paradoxal, dar susținătorii referendumului ar trebui sa fie cei mai interesați să soluționeze această problemă. Altfel riscă ca prevederile incluse acum în Constituție să fie excluse pe aceeași cale”.
Ultimelestiri.md amintește că Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană.
Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.
Constituţia va fi completată cu un un nou titlu – "Integrarea în Uniunea Europeană". El va include un articol "privind aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene". Potrivit acestui articol, "aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene se stabilesc de Parlament prin lege organică".
La scurt timp după validarea referendumului, Maia Sandu a a venit cu un mesaj de mulțumire către cetățenii R. Moldova.
„Curtea Constituțională a decis: integrarea europeană va fi introdusă în Constituție! Împreună am câștigat această bătălie și obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetățeni – datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor. Duminică mai avem o bătălie de dat, pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să devină o realitate cât mai repede. Dragi cetățeni, lucrurile mari se fac pe pași. Primul pas a fost făcut. A rămas pasul 2 – duminică să câștigăm alegerile. Iar imediat după aceasta, să ne asigurăm că devenim stat membru al UE până în 2030. Ieșiți la vot, căci altfel riscăm să pierdem tot ce avem”, a scris Maia Sandu.