De această părere este expertul Laurențiu Pleșca, cercetător superior în politici la German Marshall Fund din SUA și la Centrul Român de Studii Ruse, care a menționat în cadrul unui interviu pentru Radiomoldova.md că R. Moldova s-a situat pe primul loc printre țările unde au votat comunitățile de români, cu o prezență la urne de aproximativ 57.000 de alegători, transmite Ultimelestiri.md.
„Ne putem doar imagina câți moldoveni cu dublă cetățenie au votat, de exemplu, în celelalte state membre ale Uniunii Europene, pentru că nu s-au luat în calcul. Dacă în Republica Moldova au votat peste 56.000 de moldoveni cu cetățenie română, din totalul de 216.000, eu consider că Republica Moldova este acum privită foarte bine, mai ales de partidele românești și de politicienii din România, dar și în Uniunea Europeană, pentru că, de fapt, noi am demonstrat prin acest număr-record că facem parte din Uniunea Europeană, că suntem cetățeni europeni, că ne simțim europeni”, a spus expertul.
Potrivit lui Laurențiu Pleșca, cetățenii români aflați în Republica Moldova în ziua alegerilor au stat organizat la coadă ca să voteze, în primul rând, partidele românești, precum Alianța de Guvernare a României PSD-PNL.
„De asemenea, alte partide de dreapta, precum Alianța Dreapta Unită, au fost votați în număr destul de mare și împreună cu celălalt partid, prezent mai mult la Bruxelles, în frunte cu Dacian Cioloș. Deci consider că pe viitor partidele românești vor acorta o atenție mai mare voturilor din diasporă, mai ales în Republica Moldova. Pentru că și în România se mai așteaptă alte două rânduri de alegeri parlamentare și prezidențiale, consider că oferta politică a partidelor românești trebuie să fie una mult mai mare, mai bogată în a sprijini românii din Republica Moldova”, a spus el.
Laurențiu Pleșca a subliniat că această campanie electorală la nivel european, a fost una plină de dezinformare și propagandă rusească, pentru că narativele Federației Ruse au fost destul de prezente în viața europenilor.
„Per general, consider că această campanie electorală la nivel european, a fost una plină de dezinformare și propagandă rusească, pentru că narativele Federației Ruse au fost destul de prezente în viața europenilor. Cel mai promovat narativ a fost că, de fapt, Uniunea Europeană vrea să ne bage în războiul din Ucraina, ceea ce este un fals. De asemenea, au existat mai multe campanii de dezinformare și mai multe știri false care, practic, au încercat să intoxice opinia publică europeană, mai ales pentru a vota, să facă un vot antisistem”, a conchis expertul.