Echipa nordnews.md a încercat să afle cine gestionează obiectul neautorizat, cine achită cheltuielile de întreținere a acestuia și cine încasează taxele de depozitare, transmite Ultimelestiri.md.
Depozitul trebuia să funcționeze în beneficiul fermierilor din raioanele Râșcani, Drochia, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Soroca, Briceni, Fălești și Florești, însă, conform actelor, acesta n-a fost încă dat în folosință. Unii consilieri raionali afirmă că în spatele ușilor închise ar exista interese ascunse.
„Totul ce ține de piața agricolă este ținută sub un cupolă, să nu mai iasă informații de acolo și special se ține sub cupolul ăsta acoperit de autoritățile raionale care se tem să nu se afle ceva de sub el. Cred că se spală niște bani. Văd mașini mari acolo, tiruri, mașini mici, lucrători, se lucrează, dar se lucrează în folosui cuiva deoarece acolo sunt puse în permanență la păstrare mere, în altă perioadă erau cartofi”, a explicat Iurie Urzică, consilier raional Râșcani.
„Am văzut acolo de câteva ori niște mașini. Cunoaștem că acolo se descarcă și se încarcă și chiar în această sâmbătă a fost încărcată niște marfă. La ultima ședință a fost solicitată de la președintele raionului informații cu privire la exploatarea acestui frigider, care va fi făcută publică la ședința viitoare”, a spus Olga Zubcova, consilier raional Râșcani, Partidul Nostru.
Pe 28 februarie, echipa NordNews a surprins câteva camioane încărcând ceapă din frigider, dar lucrătorii nu au vrut să discute cu jurnaliștii. Acolo am întâlnit și un cumpărător. Producția ar aparține agricultorului Igor Mațcan, din Pociumbeni, afiliat Partidului Socialiștilor din R. Moldova, care este și consilier comunal. Inițial, acesta a recunoscut la telefon că a depozitat ceapa gratuit, dar ulterior, când l-am întâlnit în teren, a zis că e doar un „reprezentant al pazei”.
„- Nu sunt eu nici un fel de proprietar, eu am cumpărat ceapa.
– Voi ați cumpărat ceapa?
– Normal că eu.
– Aveți un act?
– Ce fel de act?
– Că ați cumpărat.
– Dap cum, îl am. Toate documentele”, a menționat cumpărătorul de ceapă.
„Anul trecut am avut acolo puțin, anul acesta n-am așa ceva. – V-au taxat pentru aceasta? – Nu. – Deci absolut gratuit ați depozitat? – Da.”, a spus Igor Mațcan, prin telefon.
„– Dumneavoastă sunteți proprietarul cepei. E adevărat?
– Nu, n-am ceapă. Ce fel de ceapa?
– Cum vă numiți dumneavoastră?
– Eu? Gheorghe.
– Nu Igor?
– Nu.
– Dumneavoastră ați spus că sunteți de la pază?
– Da.
– Nu știți cine a depozitat acolo?
– Nu știu. Eu păzesc, mă uit să fie frigiderul întreg”, a spus Igor Mațcan în teren.
Deși există o plângere anonimă legată de exploatarea ilegală a depozitului, poliția din Râșcani a transmis un răspuns, în care ne informează că nu a depistat acțiuni ilegale. La rândul lor, reprezentanții Consiliului Raional pasează responsabilitatea de la unul la altul
„Noi, secția, nu avem nici o tangență cu acel frigider. Acolo este vicepreședinte în domeniu care este responsabil de acel frigider”, a invocat Virgiliu Chibzii, șeful Secției Agricultură și Alimentație, Consiliul Raional Râșcani.
„- Eu aflu despre aceasta în ultimul rând.
– Este un loc accesibil în primul rând, fiecare poate să alfe, să sune și să spună.
– În orice caz, cineva le-a permis să depoziteze acolo.
– Da, cineva le-a permis. Însă nu am fost eu”, a declarat Lidia Dîncenoc, vicepreședintă raionul Râșcani.
„Eu nu sunt responsabil de acel frigider. Vă spun așa cum este. – Cine este responsabil de exploatarea acestui frigider?
– Președintele. Consiliul raional, mai bine spus.”, a asigurat Igor Stoian, vicepreședinte raionul Râșcani.
Reprezentanții ADR Nord susțin că au transmis în gestionare acest frigider Consiliului Raional Râșcani, care și-a asumat responsabilitatea să finalizeze lucrările pe teritoriul pieței agricole.
Președintele raionului Râșcani, Vladimir Mizdrenco, membru al Partidului Socialiștilor, nu a răspuns apelurilor noastre și nici nu l-am găsit la birou, deși l-am căutat în repetate rânduri. Redacția a transmis o solicitare oficială către Consiliul Raional Râșcani, pentru detalii, însă nu a primit nici un răspuns timp de 10 zile.
În proiectul pieței agricole de la Râșcani au fost investite în jur de 40 de milioane de lei.