„Astăzi ne aflăm într-o situație pe care am avut în 2016. O să placă unora sau nu, dar și atunci a depins încotro vom merge și astăzi la fel depinde încotro vom merge – vom rămâne în sfera de influență a Federației Ruse sau vom merge spre lumea civilizată, spre Europa până la unirea cu țara-mamă România”, a declarat Mihai Ghimpu, președinte de onoare al Partidului Liberal, într-un briefing de presă, transmite Ultimelestiri.md cu referire la IPN.
Astfel, Mihai Ghimpu a lansat campania publică „Președinții pentru Referendum”, emițând și o declarație în care face trimitere la trecutul tragic al românilor moldoveni din stânga Prutului sub ocupația rusă, dar și la situația politică complicată din prezent din cauza amestecului Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova.
Potrivit lui, „până la unirea Republicii Moldova cu România, integrarea cu Uniunea Europeană este singura soluție intermediară ce poate ajuta Republica Moldova să trăiască în siguranță și bunăstare”.
Liberalul susține că în timpul activității lor, ex-președinții Parlamentului și ex-președinții Republicii Moldova au promovat integrarea europeană. Iar din moment ce stabilirea referendumului constituțional din 20 octombrie este un fapt împlinit, discuțiile publice despre oportunitatea acestuia sunt inutile.
„UE ne oferă șansa de a ieși din sfera de influență a Federației Ruse, eu, Mihai Ghimpu, ex-președinte al Parlamentului, ex-președinte interimar al Republicii Moldova, consider că toți ex-președinții Parlamentului și ai republicii, care au promovat integrarea europeană și care doresc un viitor liber și prosper cetățenilor, trebuie să susțină ferm tocmai acum referendumul privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a notat Mihai Ghimpu.
În opinia sa, tăcerea lor nu va însemna altceva nimic decât susținerea celor care vor să alipească Republica Moldova din nou la Federația Rusă.
„Fac apel către toți colegii menționați să susțină și să promoveze activ referendumul din 20 octombrie prin apariții publice, prin conferințe de presă, mass-media, mese rotunde, interviuri la televiziuni, radio sau portaluri media. Susținerea referendumului de către noi toți care am deținut funcții înalte în acest stat ar mobiliza cetățenii cu drept de vot și astfel drumul nostru spre lumea democratică și unirea cu țara-mamă ar fi ireversibil”, a mai spus liderul PL.
Mihai Ghimpu a deținut funcția de președinte al Parlamentului în perioada august 2009 – decembrie 2010, iar pe cea de președinte interimar al țării – în perioada septembrie 2009 – decembrie 2010.