În cadrul unui interviu pentru Deschide.md, Munteanu a menționat că, forțele politice nostalgice pro-Kremlin își consolidează pozițiile, profitând de starea precară a economiei și de nemulțumirile cetățenilor. Deși între 50 – 60% dintre moldoveni susțin integrarea europeană, aproximativ 35 – 40% preferă orientarea euroasiatică, iar peste 50% ar dori ca aderarea la UE să nu genereze un conflict cu Rusia, transmite Ultimelestiri.md.
„Lucrăm cu materialul clientului și știm că drumul spre Europa nu se dă ușor. Starea precară a economiei multiplică numărul nemulțumiților, iar forțele politice nostalgice își recrutează aderenții din rândul celor care mizează pe un model rusesc de guvernare, bazat pe violență și represiune”, a afirmat Munteanu.
Președintele CUB a subliniat că Pactul pentru Europa, semnat în 2024 de 13 partide proeuropene, nu a reușit să creeze un sentiment de ireversibilitate în ceea ce privește cursul european al țării. Lipsa unui dialog constructiv între guvernare și alte forțe pro-europene menține o atmosferă tensionată și reduce șansele de coeziune internă.
„Pentru a deveni mai rezilienți în fața grupurilor pro-Rusia și a ideilor suveraniste, Moldova trebuie să fie un stat autentic, nu rezultatul unor imitații sterile. Lipsa reformelor sistemice și a unui dialog respectuos între forțele proeuropene slăbește unitatea și stabilitatea politică”, a mai spus Igor Munteanu.