Potrivit lui Mihai Mogâldea, expert în cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, problema stă și în gradul de conștientizare în rândul societății a acestor falsuri, a dezinformării, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la jurnal.md.
Acesta a adăugat că instituțiile din țara noastră ar trebui să fie mai active, să depună mai multe eforturi pentru a dezvolta o anumită viziune pentru combaterea rapidă a acestor falsuri și de a comunica mai bine pe anumite subiecte.
„Avem candidați care au intrat în campanie cu astfel de mesaje false”, a mai adăugat Mihai Mogâldea, expert în cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene.
„Partidele autentic pro-europene iau atitudine față de ingerința rusă în treburile interne ale RM. Ne-am dori cu o turație mult mai mare să o facă și autoritățile. Momentul este unul crucial pentru a se demonstra fața adevărată și a politicienilor, dar și a partidelor. Ce valori urmăresc? Valorile pro-europene naționale sau umilința și slugărnicia față de metropola rusească”, a declarat fostul deputat Iurie Reniță.
Liderii de opinie consideră că CEC ar trebui să intervină în cazul candidatului independent Victoria Furtună care a declarat că armata rusă „asigură pacea” în stânga Nistrului.
Comentatorul politic Roman Mihăieș susține că, din păcate, stânga Nistrului are o politică anti-națională în linii mari.
„Unii din ei optează deschis ca această bază militară să stopeze aici la nesfârșit. Nu e de mirare că sunt câțiva candidați care mai voalat sau mai deschis susțin interesele Kremlinului. Acum avem o majoritate pro-europeană, un guvern pro-european și un președinte european. Trebuie să existe o intervenție punctuală a organelor de stat, fără încălcarea drepturilor omului, dar în același timp să nu se permită falsificarea alegerilor prin bani murdari, prin fake-news, cu vandalizări”, a mai menționat comentatorul politic Roman Mihăieș.