Precizările au fost făcute de Vitalie Timotin, șef adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și Inspectoratului General al Poliției (IGP), în cadrul unui eveniment dedicat finalizării Recensământului din 9 iulie, transmite Ultimelestiri.md cu referire la newsmaker.md.
Potrivit lui Timotin, într-o perioadă de trei luni cât a durat Recensământul, în conlucrare cu Biroul Național de Statistică, au fost desfășurate 143 de ședințe de instruire, la care au participat 2.640 de angajați ai Poliției.
„În vederea neadmiterii diverselor incidente pe parcursul Recensământului, de către angajații Poliției a fost acordată subiecților prevenției, precum și persoanelor predispuse la comiterea faptelor anti-sociale”, a comunicat șeful adjunct al INSP și IGP.
Pe parcursul desfășurării Recensământului, polițiștii au intervenit în 53 de cazuri. 41 de solicitări au fost făcute de recenzori, trei – de supervizori, iar nouă – de cetățeni.
În cadrul intervențiilor Poliției, în 27 de cazuri au fost constatate încălcări ale legislației de către cetățeni. Pe 25 de cazuri au fost înregistrate deja procese-verbale, iar celelalte două se află în curs de examinare.
Au fost documentate următoarele încălcări:
– injurii (șase procese-verbale);
– vătămarea integrității corporale (un proces verbal);
– distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor (un proces-verbal);
– huliganism nu prea grav în loc public (17 procese-verbale).
Precizăm că Recensământul populației și locuințelor 2024 s-a desfășurat în perioada 8 aprilie – 7 iulie curent.