„Această inițiativă denotă încă o dată că autorul ei nu are nici cea mai mică înțelegere privind ceea ce presupune rolul unei CC, cu ce se ocupă ea și care este procesul politic de formare a unei asemenea instituții. Cerințele care au fost propuse, anume organizarea concursurilor și altele… în Moldova, din păcate, chiar și noțiunea de concurs a ajuns să fie un termen de blam. Lumea râde când aude de concursuri”, a spus fostul președinte al CC într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, transmite Ultimelestiri.md.
Nici adăugarea unor noi criterii de eligibilitate pentru viitorii magistrați ai Înaltei Curți nu ar fi „realistă” și „posibilă”, deoarece Curțile Constituționale sunt o emanație a puterilor politice, a adăugat Alexandru Tănase.
„Puterea politică, bineînțeles, decide discreționar asupra candidaților pe care îi numește la Curtea Constituțională. Aceste idei nu pot fi deduse din textul constituțional, care stabilește criteriile de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională”, a adăugat el.
Ultimelestiri.md amintește că, deputata Olesea Stamate a înregistrat un proiect de lege care propune reformarea procesului de numire a judecătorilor Curții Constituționale (CC), în contextul în care, pe 16 august, expiră mandatele pentru cinci dintre cei șase magistrați ai Înaltei Curți.