De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu, care a comentat şedinţă convocată la Mitropolia Moldovei după ce un grup de preoţi din Chişinău, în frunte cu protopul Pavel Borşesvschi, a propus Mitropolitului Vladimir aderarea la Patriarhia Română, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Chiar și în declarațiile care au fost făcute după ședința de la Mitropolie, nu se vorbește despre unitatea bisericii ruse, ci despre unitatea bisericii Moldovei. Se evită să se spună foarte franc că biserica moldovenească aparține bisericii ruse. E un element organizatoric. Eu cred că procesul e în dezvoltare și la ora actuală e încă devreme să dăm niște note precise și prognoze cum vor evolua evenimentele. Un lucru e absolut evident, procesul nu mai poate fi oprit, problema e de timp. Timpul e acea necunoscută pe care la ora actuală nu putem să o apreciem foarte precis. În rest, putem spune cu siguranță, finalitatea acestui proces va fi reînvierea în totalitatea sa a bisericii naționale în Republica Moldova, în acest spațiu la est de Prut, și această biserică va fi biserica românească”, a declarat Anatol Ţăranu.
Totodată, editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90, consideră că a fost un test de ansamblu, este testată și societatea, și Mitropolia Basarabiei, și biserica ortodoxă română.
„Dar, în primul rând, cred că acest test este făcut pe credincioși, fiindcă orice s-ar spune, ultima decizie le aparține celor din localități, a comunităților. Dacă se merge pe formula că credincioșii acordă vot de blam celor care sunt legați de o patriarhie care susține războiul și uciderea oamenilor, copiilor, este clar că totul o să se destrame. Ceea ce se întâmplă e o confruntare. De aceea, eu așa văd, comunitățile de credincioși vor influența mult mai mult, fiindcă avem acum marele avantaj că valul ofensiv al propagandei ruse a scăzut și cu cât scade, lumea începe să se curețe la creier, lumea începe să respire și oxigen și începe să vadă lucrurile așa cum sunt în realitate, nu cum le descrie Moscova. Este foarte important să putem stopa definitiv această propagandă”, menționează Alecu Reniţă.
Istoricul Anatol Ţăranu mai spune că biserica rusă este un element al expansiunii imperialiste.
„Să nu uităm că Uniunea Sovietică, care s-a destrămat în 1991, din punct de vedere politic, a rămas în picioare imperiul, din punct de vedere bisericesc. Biserica rusă a rămas biserică imperială, continuă să unească toate acele biserici naționale care au fost acaparate prin forța armei de către Imperiul Rus. Imperiul Rus, la nivel bisericesc, nu s-a destrămat, el rămâne în picioare și acest lucru, desigur că încurajează inclusiv aspirațiile revanșarde care există și azi la Moscova”, spune Anatol Țăranu.
Istoricul spune că ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova cu aceste demersuri care se fac din partea mai multor preoți, procesul de trecere de la biserica rusă la biserica română continuă vorbește despre faptul că destrămarea imperiului la nivel bisericesc continuă și acum ia proporții.
Ultimelestiri.md amintește că reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei că Biserica Ortodoxă din R. Moldova își păstrează statutul actual.
Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.
De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.