Fructele au multe beneficii nutriționale și sunt o componentă benefică a unui regim de îngrijire preventivă a sănătății. Ținând cont că toamna este sezonul lor, poate fi momentul perfect să începi să îți formezi obiceiul de a mânca un măr pe zi, transmite Ultimelestiri.md cu referire la catine.ro.
De ce e important să consumi un măr pe zi
Expresia familiară „Un măr pe zi ține doctorul departe” a fost inventată în anul 1913 și se bazează pe un proverb vechi. Revista Notes and Queries a fost prima care a publicat citatul original. Acesta este: „Mănâncă un măr când mergi la culcare și îl vei împiedica pe doctor să-și câștige pâinea”.
Consumul de mere a fost asociat cu o serie de beneficii care pot contribui la menținerea sănătății pe termen lung. Merele sunt foarte nutritive și conțin fibre, vitamine și minerale.
Un măr mediu oferă pentru organism un aport de:
- Calorii: 95
- Carbohidrați: 25 grame
- Fibre: 4,5 grame
- Vitamina C: 9% din valoarea zilnică recomandată
- Cupru: 5% din valoarea zilnică recomandată
- Potasiu: 4% din valoarea zilnică recomandată
- Vitamina K: 3% din valoarea zilnică recomandată
Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina. Antioxidanții au rolul de a proteja celulele de procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi.
Beneficiile consumului de mere
Dieteticienii recomandă consumul de mere deoarece conțin vitamine și minerale care stimulează sistemul imunitar. „Profilul nutrițional al unui măr include vitamina C, vitamina A și diverse vitamine B care contribuie la un sistem imunitar robust.”, a declarat dieteticianul Lauren Manaker.
Susțin procesul de digestie
Merele sunt bogate în fibre, care au rolul de a susține sănătatea digestivă. Aportul zilnic de fibre insolubile și solubile te ajută la reglarea digestiei. Un măr mediu furnizează 4,4 grame de fibre, iar unul mare are aproximativ 5,4 grame de fibre.
De asemenea, datorită conținutului ridicat de fibre, merele sunt o gustare sățioasă. Senzația de sațietate oferită de mere este mai ridicată comparativ cu cea oferită de un aliment ultraprocesat.
Întăresc sistemul imunitar
Specialiștii dezvăluie de ce e important să consumi un măr pe zi. Datorită acțiunii vitaminelor și antioxidanților pe care merele le conțin, te vei îmbolnăvi mai puțin. În același timp, te poți recupera mai repede după anumite boli, scrie Healthline.
Acest lucru se datorează conținutului ridicat de quercetina din mere. Acesta este un antioxidant deosebit de puternic care contribuie la reducerea inflamației din organism. De asemenea, quercitina are rolul de a reduce simptomele cauzate de alergii.
Susțin sănătatea inimii
Nutriționiștii recomandă să consumi un măr pe zi în fiecare zi deoarece consumul de mere susține sănătatea cardiovasculară. Cantitățile mari de fibre solubile din mere contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
În același timp, merele ajută la scăderea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu. Merele sunt un aliment atât de sănătos pentru inimă pentru că sunt bogate în flavonoide. Acest tip de antioxidant contribuie, de asemenea, și la reducerea inflamației din organism.
Dieta cu mere poate reprezenta o opțiune accesibilă dacă vrei să slăbești. Cu ajutorul acesteia, poți pierde până la 7 kilograme pe săptămână.