„Din păcate, constat că StopHam Moldova împreună cu Alexandru Ciolac dezinformează cetățenii și o fac tendențios, spunând că va fi permisă parcarea vehiculelor pe trotuar. Este un fals. Proiectul de lege nu atinge amenzile, doar condiționează ridicarea vehiculelor. Ridicarea vehiculelor va fi condiționată doar în anumite cazuri, nu de fiecare dată”, susține deputatul PAS, Dorian Istratii, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la unimedia.info.
Mai mult, potrivit acestuia, este o manipulare din partea activiștilor StopHam precum că amenda este de doar 225 de lei.
„Stimați cetățeni, amenda pentru parcare în loc interzis este de la 900 la 1.500 de lei, puteți verifica. Doar atunci când cetățeanul vine la fața locului, își recunoaște vina și este de acord să achite 25% din amenda minimală, pentru prima încălcare, doar atunci poate achita 225 de lei. În alte cazuri, va achita până la 1.500 de lei pentru parcarea în loc interzis”, a declarat deputatul PAS.
De cealaltă parte, activistul StopHam Alexandru Ciolac vine cu o replică pentru deputat, direct din stradă, de lângă o mașină parcată pe trotuar:
„Deputatul ne acuză de dezinformare. El consideră că ducem lumea în eroare când spunem că va fi permisă parcarea pe trotuare și că amenda nu e 225, ci de la 900 de lei. Vă demonstrez în practică faptul că reglementările pe care le vor introduce în lege și reprezintă dreptul de a se parca pe trotuar. Mașina din video, pentru a ajunge pe trotuar, trebuie să treacă peste trecerea de pietoni, am filmat asta”, susține Ciolac.
Potrivit acestuia, modificările propuse de PAS motivează șoferii să parcheze pe trotuare.
„Faptul că ați lichidat punctele de penalizare și evacuarea înseamnă că mașina cu 225 de lei se poate parca aici permanent. Spre exemplu, șoferul s-a parcat pe trotuar, lăsând un spațiu liber de minim 1,5 metri pentru pietoni, și-a lăsat și numărul de telefon la vedere, vine Poliția, îl cheamă la fața locului. El spune: Sunt la ședința Parlamentului, scuze, dar nu mă pot apropia. Sunt de acord să plătesc amenda, vă rog să mi-o lăsați peste geam în salonul mașinii, am lăsat geamul puțin deschis. Chiar dacă polițistul va spune că are nevoie de semnătura șoferului, acesta îi va răspunde că va reveni cu apel și se va apropia el unde i se va spune, în 2-3 ore și va semna. Voi practic permiteți parcarea mașinilor pe trotuare. Dacă Poliția într-adevăr ar aplica amenzi de la 900 de lei în sus, ar fi bine, dar cu părere de rău, nu e de partea noastră, în această problemă. Reiese că un șofer va plăti mai puțin de 10 lei pe oră pentru parcare cum ar fi. Poliția foarte rar aplică amenzi, fără apeluri din partea pietonilor, în genere nu le aplică și acest lucru este vizibil”, a mai spus Alexandru Ciolac.
Ultimelestiri.md amintește că mașinile parcate neregulamentar nu vor mai fi ridicate și duse la parcarea specială în cazul în care nu blochează alte automobile și pietonii, inclusiv cei cu mobilitate redusă. De asemenea, o condiție este ca mașinile să nu fie amplasate pe zebre, în intersecții sau în apropierea lor. Cu propuneri de modificare a legii în acest sens a venit un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
Citește și: Alexandru Ciolac critică modificarea legii privind parcarea neregulamentară
Un comentariu
Pingback: Stop Ham, către Grădinaru: Parcare există. Mașinile stau neregulamentar - Ultimele ştiri din Moldova