Ion Potlog, fostul șef al Direcției parteneriat public din cadrul APP, a declarat instanței că a fost nevoit să demisioneze din cauza presiunilor conducerii instituției și că ar fi fost obligat să semneze anumite acte, contrar legii. De partea cealaltă, Tudor Copaci spune că declarațiile martorului nu corespund realității, transmite Ultimelestiri.md cu referire la jurnaltv.md.
„- Acest martor ce a confirmat în fața instanței? – Acest martor a venit să confirme faptul că studiul de fezabilitate a Aeroportului Internațional Chișinău, care a fost elaborat în 2012, a fost viciat nemijlocit. Procedura a fost încălcată și nu a fost contrasemnată de persoane responsabile. El este viciat și dacă este viciat atunci el este nul”, a declarat procurorul Victor Muntean.
Ion Potlog a declarat în fața instanței că atunci când deținea funcția de șef al Direcției parteneriat public din cadrul APP a fost nevoit să semneze trei acte, conținutul cărora nu îi era clar. Potlog a mai menționat că în acea perioadă Ilan Șor venea deseori în clădirea Guvernului după ora 17:00. Șor l-ar fi vizitat pe fostul director al APP, Tudor Copaci. Potlog a refuzat să ofere detalii presei.
De partea cealaltă, Tudor Copaci spune că declarațiile martorului nu corespund realității, iar procedurile de concesionare a aeroportului au fost perfect legale.
„- Nicio presiune nu a fost și cu atât mai mult nu a fost nicio sancțiune. Sunt niște minciuni foarte mari și gogonate. – Deci nu ați pus presiune ca să semneze acele acte? – Nu a fost emis niciun document care să demonstreze faptul că el a fost sancționat sau într-o măsură oarecare demis. Deci, el spune că a demisionat în 2014. Actele au fost semnate în 2012”, a declarat fostul director al APP, Tudor Copaci.
La fel, în ședința de judecată, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a cerut procurorului să i se explice învinuirea.
„A rămas în aer prima parte a ședinței de astăzi, cea prin care mie, deja a câta oară, mi se încalcă flagrant dreptul la apărare, or acest exercițiu de explicare a învinuirii are un caracter facultativ sau neserios atâta timp cât așa spune Convenția Internațională că mie trebuie să mi se explice orice capăt de acuzare ca să înțeleg ce anume mie mi se incriminează”, a menționat fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.
Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost expediat în judecată în luna mai a anului trecut.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, au fost puse sub învinuire opt persoane, printre care fostul premier Iurie Leancă, fostul ministrul al Economiei, Valeriu Lazăr, dar și unii angajați ai Agenției Proprietății Publice. Procurorii au aplicat sechestru pe bunurile și activele celor vizați, în sumă totală de peste 28 de milioane de lei. Aceștia din urmă pledează nevinovat.