Șeful MAI a menționat că oamenii legii investighează acum mai multe scheme de corupere a alegătorilor și modalitățile prin care aceștia sunt atrași să comită această infracțiune, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Radiomoldova.md.
„Toți cetățenii Republicii Moldova care vor coopera cu organele poliției în acest sens pentru a denunța actele de corupere nu vor fi sancționați, nu vor fi atrași la răspundere. În cazul în care noi vom demonstra că aceste persoane în mod repetat au acceptat diferite sume de bani în schimbul votului, atunci evident vom face concluziile de rigoare și vom aplica legislația”, a declarat Adrian Efros.
Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.
De menționat că, conform noilor prevederi legale, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50.000 de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67.000 de lei.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, inclusiv predau lucrurile transferate lor într-un mod ilegal, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.
Pe data de 28 octombrie, procurorul general, Ion Munteanu, a explicat cum banii lui Șor ajung în Republica Moldova și ce fac oamenii legii pentru a contracara tentativele de fraudare.