Contactul dintre angajații Unrwa și oficialii israelieni va fi interzis, paralizând capacitatea acestuia de a opera în Gaza și în Cisiordania ocupată de Israel, conform BBC. Cum aproape toată populația din Gaza, de peste două milioane de oameni, depinde de ajutorul și serviciile Unrwa, decizia Israelului a fost condamnată pe scară largă. Unrwa avertizează că noua lege ar putea duce la destrămarea lanțurilor de aprovizionare a ajutoarelor în săptămânile următoare. Israelul în schimb își apără decizia, acuzând că un număr de membri ai personalului agenției Unrwa au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie anul trecut, în care au fost ucise peste 1.200 de persoane, transmite Ultimelestiri.md cu referire la adevarul.ro.
Opoziția Israelului față de Unrwa datează însă de zeci de ani, principala critică fiind aceea că agenția a permis ca statutul de refugiat să fie moștenit de generațiile succesive de palestinieni.
Ce este Unrwa și ce face?
Agenția de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinei, sau Unrwa, a fost fondată în 1949 și lucrează în Gaza, Cisiordania, Siria, Liban și Iordania. S-a îngrijit inițial de cei 700.000 de palestinieni care au fost forțați să plece din casele lor sau au fugit după crearea statului Israel. De-a lungul deceniilor, Unrwa a devenit cea mai mare agenție ONU care operează în Gaza, având aproximativ 13.000 de angajați în regiune și reprezentând cheia eforturilor umanitare. Unrwa este finanțată în principal din donații voluntare ale statelor membre ONU, ONU însăși furnizând unele fonduri directe.
Agenția distribuie ajutoare și administrează adăposturi și infrastructură cheie – cum ar fi facilități medicale, centre de formare a profesorilor și aproape 300 de școli primare. De la începutul războiul din Gaza, agenția spune că a distribuit pachete cu alimente pentru aproape 1,9 milioane de oameni și a oferit aproape șase milioane de consultații medicale în întreaga enclavă pe parcursul conflictului. Potrivit agenției, citată de BBC, peste 200 de angajați ai Unrwa au fost uciși în atacurile israeliene din octombrie 2023 în timp ce își desfășurau activitatea.
Istoricul tensiunilor dintre Israel și Unrwa
Tensiunile dintre Israel și agenția care îi ajută pe refugiați au legătură cu visul palestinienilor de a se întoarce la casele lor din Palestina istorică, unele dintre acestea fiind astăzi în Israel. Israelul respinge pretenția lor și critică înființarea Unrwa pentru că a permis ca statutul de refugiat să fie moștenit de generațiile succesive, lucru care le-ar încuraja palestinienilor speranțele la un drept la întoarcere.
Învățământul promovat și manualele elaborate de Unrwa ar perpetua opiniile anti-israeliene, acuză de asemenea Israelul. În urma acestor acuze Comisia Europeană a identificat în manualele școlare ceea ce a numit „material antisemit”, „inclusiv chiar incitare la violență”, iar Parlamentul European a cerut în mod repetat ca finanțarea UE către Autoritatea Palestiniană să fie condiționată de eliminarea unui astfel de conținut. Unrwa a declarat anterior că rapoartele despre materialul său educațional sunt „inexacte și înșelătoare” și că multe dintre cărțile în cauză nu au fost folosite în școlile sale, mai scrie BBC.
De ce Unrwa a fost interzisă acum?
Atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 au fost momentul care a amplificat tensiunile dintre Israel și agenția umanitară, cerându-se interzicerea Unrwa. Armata israeliană a susținut că peste 450 de angajați ai Unrwa erau membri ai „organizațiilor teroriste”. Consecința acestei acuze a fost că 16 țări occidentale și-au suspendat temporar finanțarea pentru agenția de ajutor.
Conform BBC, ONU a investigat afirmația Israelului și a concediat nouă persoane, dar a spus că Israelul nu a furnizat dovezi pentru mai multe acuzații și Unrwa a negat orice implicare mai largă cu Hamas.
Luni seara, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a repetat acuzațiile, scriind pe platforma X că „lucrătorii Unrwa implicați în activități teroriste împotriva Israelului trebuie trași la răspundere”.
Legea prin care se interzice legătura angajaților agenției cu oficialii israelieni a fost aprobată de 92 de parlamentari, în timp ce doar 10 s-au opus.
Distribuirea alimentelor și medicamentelor esențiale în Gaza, în pericol
Interdicția adoptată ar putea avea consecințe deosebit de grave. Majoritatea proiectelor Unrwa au loc în Gaza și în Cisiordania ocupată și se bazează pe acorduri cu Israelul pentru a funcționa. Inclusiv mutarea ajutorului prin punctele de control între Israel și Gaza se face în baza acordurilor. Unrwa se ocupă, alături de Semiluna Roșie palestiniană, de aproape toată distribuția de ajutor în Gaza, prin 11 centre din enclavă. De asemenea, oferă servicii pentru 19 tabere de refugiați din Cisiordania, mai scrie BBC.
Directorul Unrwa, William Deere, a declarat pentru BBC că, la nivel practic, interzicerea interacțiunii cu oficialii israelieni înseamnă că va deveni aproape imposibil ca personalul agenției să opereze în țară.
„Nu ne vom putea deplasa în Gaza fără a fi supuși unui posibil atac, personalul internațional nu va mai putea obține vize”, a spus el, pentru sursa citată.
Fără prezența Unrwa în Gaza agențiile de ajutor nu vor putea distribui alimente și medicamente esențiale, avertizează și directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU.
„Ei fac toată munca de pe teren acolo”, a declarat Cindy McCain pentru BBC, adăugând că Unrwa are toate contactele, comunicarea fiind dificilă în zonă.
Premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, a declarat luni că „ajutorul umanitar susținut trebuie să rămână disponibil în Gaza”, în ciuda interdicției Unrwa, și că Israelul va lucra cu partenerii săi internaționali pentru a asigura acest lucru, mai scrie BBC. Tot luni, Departamentul de stat american a declarat că Israelul trebuie să facă „mult mai mult” pentru a permite ajutorului internațional să intre în Gaza, avertismentul venind la două săptămâni după ce i-a dat Israelului 30 de zile pentru a-și spori livrările, în caz contrar riscând să se confrunte cu o reducere a asistenței militare.