„Finanțarea ilegală a partidelor politice, a candidaților, coruperea și cumpărarea de voturi fac parte din bugetul militar al Rusiei. Prin aceste practici se realizează plăți pentru cheltuielile de război din Ucraina. Să ne punem, așadar, întrebarea: de ce ține Rusia atât de mult să preia puterea în Republica Moldova? (…) Dacă Rusia ajunge la putere aici, riscăm să ne pierdem democrația și neutralitatea. Republica Moldova ar deveni o piesă în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei”, susține Valeriu Pașa, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la moldova1.md.
Estimările WatchDog arată că, în 2024, Rusia ar fi investit 150 de milioane de euro pentru influențarea alegerilor și a referendumului din Republica Moldova. Expertul a precizat că aliații lui Șor vor căuta noi scheme de corupere, dincolo de cele deja testate, exploatând sărăcia și lipsa de sancțiuni.
„Ilan Șor nu ascunde faptul că finanțează ilegal partide politice și că se ocupă de cumpărarea voturilor. Acest lucru are un impact major asupra securității Republicii Moldova și vizează direct pacea în țara noastră”, spune expertul.
Pașa subliniază că, în lipsa finanțării, aceste rețele de corupere electorală nu ar putea funcționa. Prin urmare, societatea civilă, presa și instituțiile statului sunt chemate să rămână vigilente în fața acestor riscuri iminente, iar cetățenii trebuie să înțeleagă că votul nu este o marfă. „Cei care își vând votul, își vând și viitorul”, a concluzionat expertul.
Totodată, expertul în justiție, Alexandru Bot, a explică că fenomenul nu are loc doar din cauza legislației imperfecte.
„Din păcate, ne confruntăm cu problema lipsei conștiinței civice; altfel, votul nu s-ar fi vândut atât de ușor, așa cum s-a întâmplat în scrutinele electorale anterioare. Sperăm că acest fenomen să nu se repete la alegerile parlamentare din toamnă. Atunci când a avut loc, mulți cetățeni nu au conștientizat că, indiferent dacă scrutinul se finalizează sau nu, consecințele tot vor urma. Prin urmare, vom putea vedea dacă măsurile de descurajare adoptate au avut efect abia la următorul exercițiu electoral”, a mai spus Valeriu Pașa.
„Peste 6.000 de persoane au fost deja sancționate contravențional pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a alegerilor și referendumului din 2024”. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă.
„Toate aceste persoane – 140.000 – au fost desjucate din cauzele penale și trimise poliției pentru documentare și sancționare”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.