Statul deține prin două întreprinderi cinci avioane cu destinație civilă, toate nefuncționale, și 20 de elicoptere. Doar unul dintre acestea are certificat de navigabilitate și este într-o misiune umanitară a Organizației Națiunilor Unite, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Un elicopter de tip Mi-8 destinat transportului de persoane oficiale se află la Mărculești. Pe timpuri, cu el au zburat foștii președinți ai Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Mihai Ghimpu.
„Cred că din 2015-2016 nu a mai fost utilizat deoarece nu au fost cerințe. Zborul cu elicopterul este destul de costisitor și probabil că statul, la momentul actual, nu are o cerere mare pentru astfel de servicii”, a declarat administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Nicolae Clichici.
Elicopterul produs în anul 1986 este întreținut de către angajații Aeroportului Mărculești. A fost achiziționat din România, unde a fost folosit chiar de ex-președintele Nicolae Ceaușescu. Exteriorul și interiorul sunt într-o stare bună. Elicopterul a fost reparat capital în 2017, dar nu are certificat de navigabilitate.
„Elicopterul a efectuat ultimul zbor de verificare în anul 2021. De atunci este parcat pe Aeroportul din Mărculești. Lunar, personalul aeronautic îl menține în stare de funcționare și îi pornește motoarele”, relatează jurnalistul Nicolae Boico.
Și la Aeroportul din Chișinău stă parcat, de mai mulți ani, un avion de tip YAK-40 fabricat în anul 1979. În anul 2003, Vladimir Putin l-a dăruit președintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
„Primii vreo doi ani, aeronava dată opera rute cu primele persoane din stat. Deci, președintele țării, prim-ministrul, președintele Parlamentului. Mai apoi, în Europa au fost introduse niște standarde mai stricte referitor la zgomot și emisiile de CO2 și aeronava dată, după caracteristicile tehnice, nu se încadra în parametrii dați”, a menționat șeful Departamentului Operațional al AIC, Serghei Burduh.
„La 2 ianuarie 2007, aeronava a efectuat ultimul zbor pe cursa Chișinău-Praga, având 22 de pasageri la bord. Pe atunci era în gestiunea fostei companii de stat Air Moldova și făcea curse regulate spre România, Cehia, Ucraina și Cipru. În 2010, avionul a fost scos în vânzare pentru suma de 430.000 de dolari, dar nu s-au găsit cumpărători”, relatează jurnalistul Nicolae Boico.
Avionul are nevoie de reparații substanțiale, care nu mai sunt rentabile. Acum este în gestiunea Întreprinderii de Stat Moldaeroservice, aflată în insolvență.
Nouă elicoptere sunt și pe aerodromul din Bălți. Doar câteva dintre ele mai pot fi repuse în funcțiune. În prezent, statul nu poate vinde aparatele de zbor pe care le are în proprietate și nici ceea ce a mai rămas din ele, din cauza unor ambiguități legislative.
„Anterior, până în 2017, întreprinderile puteau să vândă singure bunurile cu permisiunea fondatorului. Astăzi doar APP-ul poate vinde bunurile imobile care sunt în proprietatea statului. Respectiv, niciun act normativ nu face referire și la aeronave. Acum noi pe de o parte analizăm și legislația, și am făcut și niște interpelări la ministere să vedem ce se întâmplă cu aeronavele, când urmează a fi valorificate”, a menționat directorul APP, Roman Cojuhari.
Uniunea Veteranilor Aviației Civile „Aviator” din Republica Moldova a propus autorităților construcția unui muzeu al aviației civile, unde pot fi expuse aeronavele nefuncționale.