„Noul director este un bun specialist și cunoaște îndeaproape situația, nu poate rezolva de unul singur problemele grave cu care se confruntă întreprinderea. În loc să soluționeze criza financiară din temelie, guvernanții le promit feroviarilor că noua conducere va rezolva problema, doar cu scopul de a calma protestele. Însă problema salarială nu poate fi rezolvată doar de către conducerea întreprinderii!”, a declarat Renato Usatîi în cadrul unei emisiuni, transmite Ultimelestiri.md.
Potrivit lui, o soluție pe termen lung ține în primul rând de echivalarea drepturilor salariale ale feroviarilor cu cele ale bugetarilor, ceea ce presupune ca salariile lor să fie plătite din bugetul de stat.
„Astfel, vom reuși să păstrăm specialiștii de înaltă calificare în domeniu. Dacă vom pierde aceste resurse umane, va fi mult mai dificil și costisitor să le aducem înapoi în sector. Cheltuielile pentru a remedia această situație vor depăși cu mult datoriile curente ale statului față de angajații Căilor Ferate. Un alt factor esențial este faptul că infrastructura și calitatea serviciilor au ajuns într-o stare foarte proastă. De exemplu, un drum de la Chișinău la Ocnița, care ar trebui să dureze 2-3 ore, ajunge să dureze întreaga zi. Și distanța până la Odesa ar trebui parcursă într-o oră, dar realitatea este diferită. O reabilitare serioasă a calității serviciilor ar aduce beneficii considerabile pasagerilor și economiei naționale în ansamblu; am avea o cu totul altă viață economică în țară”, a menționat Usatîi.
Amintim că directorul interimar al Întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM), Serghei Tomșa, a depus pe data de 25 februarie cerere de demisie. Informația a fost confirmată de șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.
Menționăm că situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea Portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea își motiva atunci decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație, pe parcursul anului trecut, vagoane și piese vechi, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice.
Sergiu Cotelnic a fost numit la data de 13 martie, în funcția de șef al Căii Ferate din Moldova (CFM).