Fiind întrebat de gazda emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, ce se va întâmpla mai departe, în contextul în care tot mai mulți clerici trec la Mitropolia Basarabiei, iar biserica ortodoxă din Moldova cer aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, Igor Grosu a menționat că urmează de văzut ce vor decide preoții și conducerea Mitropoliei Moldovei în cadrul unei întrevederi care va avea loc în curând, transmite Ultimelestiri.md.
„Aici e un domeniu… E greu de spus ce se întâmplă. Noi vedem ceea ce vedem. Un lucru pentru mine e clar, biserica nu poate fi izolată și imună la ceea ce se întâmplă în societate. Biserica trebuie să rezoneze la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră. Republica Moldova și-a propus să fie parte a Uniunii Europene, acesta este obiectivul nostru declarat, asumat” a adăugat președintele Parlamentului.
Potrivit speakerului, declanșatorul la toate aceste fenomene și evenimente care au loc astăzi este războiul din Ucraina.
„Putem spune că substratul a fost istoric, dar declanșatorul la aceste discuții este războiul, când conducătorul Bisericii ruse a ieșit și a încurajat acest lucru. Asta a fost un șoc pentru multă lume. Cum poți justifica omuciderea, distrugerea unui stat? Eu am citit scrisoarea, mi s-au părut destul de curajoase lucrurile care au fost menționate acolo”, spune Igor Grosu.
Cu toate acestea, președintele Parlamentului a menționat că el merge la biserica subordonată Mitropoliei Moldovei. Potrivit oficialului, acolo el se simte bine și confortabil.
„Acolo mi-au fost botezați copiii. Pentru mine foarte mult contează preoții și mesajele pe care eu le aud. Nu mă refer doar la liturghie, mă refer la predică. Apreciez foarte mult atunci când ei au capacitatea și competența, gândirea critică de a face o paralelă cu evenimentele din Republica Moldova, din ziua în care trăim”, a mai spus Igor Grosu.
Ultimelestiri.md amintește că, pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.
Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.
De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.