Potrivit ASP, începând cu 3 ianuarie, serviciile cadastrale pentru cetățeni sunt prestate de o nouă instituție publică, denumită „Cadastrul Bunurilor Imobile”, înființată de Agenția Geodeziei, Cartografiei și Cadastrului, conform Hotărârii Guvernului nr. 959/2023, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Noi.md.
„Această restructurare a transferat către noua instituție responsabilitățile legate de crearea și ținerea cadastrului bunurilor imobile, executarea lucrărilor cadastrale și de evaluare, administrarea băncii centrale de date a cadastrului, precum și efectuarea înregistrărilor de stat ale bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora. În plus, conform Statutului Instituției Publice „Cadastrul Bunurilor Imobile”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 959/2023, această instituție continuă să deservească solicitanții de servicii cadastrale în cadrul ghișeelor din Centrele Multifuncționale ale ASP, pentru a asigura comoditatea cetățenilor. Totuși, cetățenii au opțiunea de a accesa aceste servicii și în subdiviziunile specializate ale „Cadastrul Bunurilor Imobile”, menționează ASP.
Reprezentanții Agenției subliniază că, în urma acestor modificări, instituția nu mai reglementează procesul de prestare a serviciilor din domeniul cadastral, acestea fiind gestionate integral de „Cadastrul Bunurilor Imobile”.
În ceea ce privește prestarea serviciilor din domeniul înregistrării de stat a persoanelor juridice, ASP organizează aceste servicii prin intermediul sistemului „Rând electronic”. Instituția anunță că lucrează la elaborarea unui nou Registru de Stat al Unităților de Drept, care urmează să fie transmis în exploatare în scurt timp.
„Programul de lucru cu cetățenii al subdiviziunilor prestatoare de servicii ale ASP este de la 08:00 până la 16:30. În partea ce ține de deservirea solicitanților de servicii din domeniul înregistrării de stat a persoanelor juridice, preluarea solicitanților din rândul ordinar are loc în intervalul 08:00-09:00, precum și pe măsura disponibilității registratorilor condiționată neprezentarea solicitantului programat. Totodată, menționăm că din rândul ordinar prioritar sunt preluați solicitanții care fac parte din categoria celor cu prioritate, după cum urmează: persoanele în etate (începând cu vârsta de 75 de ani); persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată (invalizi de gradul I sau II); femeile însărcinate, mamele cu copii sugari, persoanele cu copii cu vârsta sub 3 ani (în cazul documentării copilului). Timpul mediu de deservire a solicitanților serviciilor din domeniul înregistrării de stat a persoanelor juridice constituie 40 de minute. Programările prealabile sunt gestionate în mod particular, pentru fiecare Centru Multifuncțional, în dependență de numărul de registratori în domeniul înregistrării de stat disponibili. În subdiviziunile în care este prezent un singur registrator, programările pot fi efectuate pentru intervalul orar 09:00-11:40 (la fiecare 40 de minute), în restul timpului registratorul perfectând actele pentru înregistrare a solicitărilor recepționate și înmânarea actelor perfectate beneficiarilor. Concomitent, menționăm că la ora actuală ASP este în proces de elaborare a noului Registru de Stat al Unităților de Drept, care în scurt timp urmează a fi transmis în exploatare și va condiționa reducerea semnificativă a timpului de prestare a serviciilor din domeniu”, conchide ASP.