„Practic asistăm la un botez, un botez a două cărți minunate. A fost nu un duel poetic, dar a fost un fel de completare, un fel de tandem poetic”, spune scriitoarea Claudia Partole, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
Vera Catan scria versuri din adolescență. Stabilită în Spania, a continuat să publice pe rețelele sociale, astfel a ajuns la prima ei carte cu titlul „Lasă-mă în vria vieții".
„Titlul pornește de la una din poeziile mele, „Lasă-mă în vria vieții", adică, lasă-mă cumva în zbuciumul acesta al vieții. Sunt bucuroasă că sufletul meu acum se odihnește în filele unei cărți cu ajutorul doamnei Căpățînă, care m-a îndrumat, m-a susținut și m-a ajutat”, declară profesoara Vera Catan.
Olga Căpățînă, autoarea unor romane despre războaiele din Afganistan și de pe Nistru, la care a participat, dar și despre viața femeilor în străinătate, a lansat și ea o carte de versuri. La eveniment s-a referit, în special, la tinerele talente plecate în lume, care au nevoie de susținere.
„Eu îi caut prin toate țările. Din Italia voi edita o carte a Sofiei, din Spania, din Irlanda. Poate mi-e mai aproape de suflet ceea ce scriu femeile, poate am trecut și eu prin aceste dureri, prin aceste doruri și de-atâta mai mult susțin femeile”, specifică scriitoarea Olga Căpățînă.
„Olga Căpățînă a participat la războiul din Afganistan. Când lucram la teza de doctorat consacrată acestui război, am intervievat-o pe doamna Căpățînă și vreau să zic că a fost îndrumătorul meu. Are un talent deosebit de a sprijini tineretul”, spune istoricul Ion Xenofontov.
„Evenimentul are mare importanță prin gestul doamnei Căpățînă de a uni energia creatoare a compatrioților noștri plecați departe peste hotare și scriind în limba română”, remarcă doctorul habilitat în filologie Aliona Grati.
Anterior, ambele autoare și-au lansat cărțile în țările unde sunt stabilite. Olga Căpățînă – în Franța, iar Vera Catan – în Spania.