Arhiepiscopul Marchel a subliniat faptul că aceste treceri ale preoților între episcopii este motivată de „promisiuni bănești”, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Tvn.md.
„Ei au ajuns la ceea că cu prețul pierderii harului sfințeniei ei s-au decis la trecerea la Biserica Românească, dar unde e biserica lui Hristos? Dar oamenii care nu cunosc și botează copiii, iar ei rămân nebotezați, perechile care se cunună și rămân necununate, sau se împărtășesc dar de fapt nu o fac, pentru că ei sunt enoriași de rând sau necredincioși”, a declarat Arhiepiscopul Marchel.
El a argumentat că acești clerici ar trebui să își păstreze credința și loialitatea față de episcopia în care au fost inițial hirotoniți.
„Dacă omul are conștiință, dacă are frică de Dumnezeu, și nu a uitat că a jurat credință Bisericii Ortodoxe Ruse sau a Moldovei, el nu se va uita la asemenea chemări. Dar acei care folosesc biserica doar pentru a avea surse de supraviețuit, sau ca asupra unui lucru, de la ei poți să te aștepți. Înainte să mergeți să vă botezați copiii, întâi gândiți-vă dacă este o biserică canonică sau o pseudo biserică ca Mitropolia Basarabiei, care este o organizație politică. Voi aveți Biserica Ortodoxă a Moldovei care se încadrează armonios în Biserica Ortodoxă Rusă pe parcursul a peste două sute de ani”, a punctat Arhiepiscopul Marchel.
Ultimelestiri.md amintește că reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei că Biserica Ortodoxă din R. Moldova își păstrează statutul actual.
Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.
De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.