Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, noile reglementări prevăd includerea pe etichetă a informației privind proveniența mierii, transmite Ultimelestiri.md cu referire la info1.md.
Potrivit documentului, în cazul amestecurilor de miere cu mai mult de patru ţări de origine diferite, este permis să se indice în ceea ce priveşte procentajul doar cele mai mari patru cote, dacă acestea reprezintă împreună peste 50 % din total. Restul ţărilor de origine, ar trebui să fie indicate în ordine descrescătoare.
„Totodată, proiectul limitează intervenția omului care ar putea modifica compoziția mierii și păstrarea caracteristicilor naturale ale acesteia. Astfel, se interzice: adăugarea oricărui ingredient alimentar în miere, inclusiv aditivi alimentari sau adaosuri și îndepărtarea oricărui element constitutiv specific al mierii, inclusiv polenul. Prin aceste modificări asigurăm condiții egale pentru toți operatorii din lanțul alimentar și protejăm consumatorii, oferindu-le miere de înaltă calitate”, a declarat Ludmila Catlabuga.
Conform documentului prezentat de Ministerul Agriculturii, mierea din Republica Moldova este recunoscută pentru calitatea sa, fiind exportată în mai multe țări. Totuși, în ultima perioadă, exporturile sunt în scădere din cauza unor factori economici și reglementări neactualizate. Noile modificări vin să corecteze aceste omisiuni și să sprijine sectorul apicol.
Premierul Dorin Recean a subliniat că noile prevederi vor facilita exporturile și vor încuraja consumul intern de miere din producția locală.