Potrivit fermierilor, această situație ar putea conduce la o creștere a prețului final al zahărului, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Nordnews.md.
Un fermier din raionul Drochia spune că, din cauza secetei, riscă să recolteze până la șapte tone la hectar, de cinci ori mai puțin decât media ultimilor zece ani.
„Investiția noastră la hectar constituie undeva vreo 35.000 de lei per hectar, aici sunt 80 de hectare. Cu două săptămâni în urmă s-a făcut această probă și s-au obținut șapte tone de sfeclă, dar nu o putem recolta pe toată. Zilnic, productivitatea și capacitatea sfeclei recoltate scade”, spune Ciubotari Pavel, fermier.
Seceta, nu doar că a afectat culturile de sfeclă, dar împiedică și recoltarea calitativă a acesteia, din cauza solului uscat și tasat.
„Sfecla începe a se strica. Recoltarea este destul de problematică, din cauza că solul este tasat. Astfel, în momentul când sfecla se sapă, aceasta se rupe sau se scoate cu bulgări mari, după care le ducem la fabrică, dar ele reprezintă niște cheltuieli adăugătoare”, a declarat Alexei Chiriac, fermier.
Costurile sunt imense, iar speranțele scad odată cu fiecare zi toridă care trece. Procesatorii de sfeclă de zahăr, la fel ca fermierii, sunt îngrijorați.
„Fără irigare, și mai ales culturile cu valoare adăugată și cu o necesitate dublă de umiditate, nu poate fi vorba ca să mai existe. În acest context eu cred că este un aspect strategic de a ne reîntoarce la acel program, care eu știu că este și în aspect de proiect, și care poate fi discutat în continuare”, susține Anatolie Gorodenco, directorul departamentului materie primă Südzuker.
Reprezentanții celei mai mari fabrici de producție a zahărului din Republica Moldova afirmă că pierderile pentru fermieri se vor ridica la sute de milioane de lei. Mai mult decât atât, există riscul creșterii prețului la zahăr.
„În acest an, în cadrul proiectului nostru au fost înființate peste 8000 de hectare, ceea ce constituie peste 300 de milioane de lei. Vă dați seama 300 de milioane, 100 de mii de tone la 1000 de lei, cât ar constitui prețul de achiziție pentru o tonă conform contractelor agricole create cu producătorii agricoli, ceea ce ar presupune o recuperare de aproximativ 100 de milioane, ceea ce înseamnă, într-un final, valoarea pierderilor se ridică la peste 200 de milioane de lei pe care le vor suporta producătorii agricoli”, a declarat Nicolae Ciubuc, directorul de dezvoltare a materiei prime Südzuker.
Responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au propus o serie de măsuri financiare, pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Recent, au anunțat despre reducerea penalităților pentru fermierii care întârzie plata ratelor în 2024, însă această facilitate este disponibilă doar pentru cei care au contracte cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.