Emisarul Mitropoliei Moldovei nu a fost lăsat să intre în curtea bisericii de către parohul Andrei Popa, cel care a aderat recent la Mitropolia Basarabiei, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
"Voi, Mitropolia Moldovei au ştiut doar să vină să acapareze bisericile care au fost construite. Fraţilor şi surorilor, nu ne auzim. Haideţi să vorbim dar pe rând."
Adunarea enoraşilor şi a preoţilor de la cele două mitropolii s-a încheiat cu mare scandal şi cu prezenţa Poliţiei care a venit să asigure ordinea publică. La biserică au venit mai mulţi preoţi de la Mitropolia Moldovei pentru a aplana scandalul, însă aceştia au fost opriți la poarta bisericii.
Iulia Rață, Protopopul de Orhei: Suntem în perioada comunistă când sa ni se închidă accesul in curtea bisericii de către preoți? Unde am ajuns?
Parohul Bisericii din Camencea, preotul Andrei Popa, vrea să protejeze cu orice preţ lăcașul sfânt care a fost construit în urmă cu 100 de ani, pe vremea când parohia era subordonată canonic Patriarhiei Române.
Andrei Popa, parohul Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe": Ca să cunoașteți care este păstorul şi care sunt cei care vor să ne fure, tâlharii, care au venit să ne fure pe noi. că nu sunt păstor de 1-2 ani, dar de 28 de ani. Ca să cunoaștem, eu o să vă arăt act doveditor, atunci a fost construită biserica când noi aparțineam la Mitropolia Basarabiei, în 1940 când au venit sovieticii.
Scandalul s-a declanșat după ce, duminica trecută, preotul Andrei Popa a anunțat că se rupe de Mitropolia Moldovei şi aderă la cea a Basarabiei. După câteva zile, Protopopul de Orhei, Iulian Raţă, a mers la Camencea cu un grup de preoţi pentru a strânge semnături de la localnici pentru ca biserica din sat să rămână la Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Preotul Raţă a fost învinuit de parohul Andrei Popa că a instigat enoriaşii la violență și ură religioasă şi a depus o cerere la Procuratura din Orhei pentru tragerea acestuia la răspundere.
Valul de treceri de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei a început anul trecut ca o recunoaștere a tradiției creștine românești și în semn de protest față de atitudinea Bisericii Ruse față de războiul din Ucraina.
De la începutul războiului, peste 40 de parohii au aderat la Mitropolia Basarabiei. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dat asigurări tuturor clericilor care părăsesc Mitropolia Moldovei, că sancțiunile la adresa lor, aplicate de capii bisericii ruse, sunt nule din punct de vedere canonic.
Ultimelestiri.md amintește că preotul Andrei Popa, parohul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Camencea, raionul Orhei, a fost „oprit din a oficia cele sfinte”, după ce a aderat la Mitropolia Basarabiei. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Mitropoliei Moldovei.
De asemenea, Andrei Popa, parohul bisericii din satul Camencea, raionul Orhei, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, l-a acționat în judecată pe preotul Iulian Rață, de la Orhei. Cererea adresată Procuraturii din Orhei a fost publicată pe Facebook de avocatul Iulian Rusanovschi.
Reamintim că peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.
Asta după ce, pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.
Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.
De menționat că, în cadrul unei emisiuni TV, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, a declarat că Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir nu poate intra pe teritoriul Ucrainei, fiind declarat persona non grata după declanșarea războiului din țara vecină.