În ultimii patru ani, agricultorii au ieșit constant la proteste, după ce recolta de porumb, în special, în sudul Moldovei, era compromisă de secetele din vară. Și în acest an, fermieri din mai multe raioane se plâng că sunt în prag de faliment și cer autorităților să instituie stare de urgență în agricultură, ceea ce ar opri calcularea penalităților pentru întârzierile la plata creditelor și executarea silită a datoriilor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la europalibera.org.
Chiar dacă întâmpină aceleași dificultăți aproape în fiecare an, majoritatea agricultorilor nu renunță la cultivarea porumbului, din mai multe motive. În primul rând, în condiții climaterice bune, porumbul poate da o recoltă mare, de până la 18 tone pe hectar, în timp ce grâul – până la 10 tone și floarea-soarelui – până la șase tone. În plus, cantități mari de porumb merg la export sau sunt vândute ca furaje, adică pentru hrana animalelor.
Datele statistice arată însă că, în ultimii patru ani, roada medie de porumb pe hectar este de numai 2,9 tone. Trei dintre acești ani au fost secetoși, iar 2021 – unul bun, în care agricultorii au reușit să obțină chiar și profit.
„Hibrizii autohtoni sunt buni, pentru că sunt făcuți aici”
Amelioratorul Sergiu Bruma lucrează de o viață, pe cont propriu, la hibrizi de porumb rezistenți la secetă. Drumul unui hibrid de la creare și până la plantarea în câmp poate să dureze și 20 de ani. Bruma are omologați trei hibrizi de porumb și așteaptă recunoașterea oficială pentru alți doi.
Citește mai departe pe europalibera.org.