Potrivit ANRE, documentul stabilește modul de calculare de către operatorul sistemului de transport al gazelor naturale (OST) a plăților pentru neutralitate în scop de echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul părților responsabile de echilibrare (PRE), pentru a asigura neutralitatea costurilor acțiunilor de echilibrare întreprinse de către OST, în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Mold-street.com.
Astfel legea prevede că OST nu înregistrează câştiguri sau pierderi ca urmare a achitării sau perceperii plăţii pentru dezechilibru zilnic, plăţilor privind acţiunile de echilibrare şi alte cheltuieli legate de activităţile de echilibrare.
Autoritatea de reglementare susţine că prin promovarea proiectului Metodologiei se urmărește realizarea următoarelor obiective:
- dezvoltarea mecanismului de echilibrare a rețelelor de transport al gazelor naturale;
- evitarea riscurilor pentru securitatea funcționării rețelelor de transport al gazelor naturale;
- implementarea măsurilor de neutralitate prevăzute de Codul rețelelor de gaze naturale şi Regulile pieţei gazelor naturale care să permită achitarea sau perceperea plății pentru dezechilibru zilnic, plății intra-zilnice, plăților privind acțiunile de echilibrare şi recuperarea altor cheltuieli legate de activitățile de echilibrare, care reprezintă unele activități desfășurate de operatorul sistemului de transport;
- asigurarea neutralității costurilor acțiunilor de echilibrare, astfel încât OST să transfere sau să primească într-o manieră corectă, nediscriminatorie și transparentă, toate costurile și veniturile care decurg direct din acțiunile de echilibrare.
Metodologia reglementează și măsurile de administrare a riscului de credit pentru OST de a reduce impactul de nerambursare a plăților datorate de către părţile responsabile de echilibrare PRE.
Totodată Metodologia asigură implementarea prevederilor Codului de rețea UE privind echilibrarea rețelelor de transport de gaze (Regulamentul UE nr. 312/2014) transpus în legislația națională de către ANRE.
Plata de neutralitate reprezintă de fapt un mecanism esențial pentru asigurarea echilibrului și eficienței sistemului de transport al gazelor naturale.
Se estimează că alinierea mecanismului de echilibrare cu practicile internaționale în acest sens ar putea eventual crește atractivitatea Republicii Moldova pentru tranzitul transfrontalier de gaze naturale şi contribui direct la securitatea energetică a consumatorilor.
„Aceasta poate facilita integrarea cu piețele regionale și poate atrage noi participanți pe piață, consolidând astfel securitatea energetică și diversificarea surselor de aprovizionare”, spun specialiştii de la ANRE.
Pe termen lung, implementarea mecanismului de echilibrare (inclusiv prin stabilirea plăților pentru neutralitate) contribuie la dezvoltarea unei piețe competitive și sustenabile a gazelor naturale. Acesta creează condițiile necesare pentru o concurență echitabilă, încurajează investițiile în infrastructură și sprijină tranziția către un sistem energetic mai flexibil și eficient, mai susţine ANRE.