Înaltul oficial al Fondului a menţionat că autorităţile moldoveneşti au înregistrat progrese în implementarea reformelor şi transformărilor structurale, care au contribuit la menţinerea stabilităţii în economie, de care ţara va avea nevoie pentru o dezvoltare progresivă şi durabilă în viitor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la infotag.md.
Okamura a lăudat perspectivele de dezvoltare economică în Europa, menţionând că există precondiţii evidente şi bune pentru aceasta, cum ar fi inflaţia redusă şi şomajul scăzut. În acelaşi timp, el a menţionat că există pericolul unor "perturbări puternice" care ar putea împiedica creşterea durabilă. Printre acestea, reprezentantul FMI s-a referit la îmbătrânirea populaţiei, schimbările climatice, problemele cu resursele energetice, neexcluzând un posibil nou val de refugiaţi.
Potrivit lui Okamura, pentru a face faţă provocărilor dezvoltării economice, ţările ar trebui să aibă strategii bine concepute pentru a reduce diferenţa de PIB pe cap de locuitor. Valoarea acestuia ar trebui să se apropie de cea a ţărilor dezvoltate prin creşterea productivităţii.
Kenji Okamura a reiterat că ţările trebuie să aibă strategii de dezvoltare pentru a face faţă provocărilor.
"Pentru a le pune în aplicare, FMI este aici pentru a ajuta ţările în toate modurile posibile prin diverse programe de dezvoltare. Am fost alături de voi şi vom continua să fim partenerii voştri de încredere", a conchis Okamura.