Război în Ucraina. Potrivit unui oficial american de rang înalt, Volodimir Zelenski ar fi cerut americanilor rachete Tomahawks ca parte a unui pachet de descurajare non-nuclear. Este unul din cele 5 puncte și 3 anexe secrete din cadrul "planului de victorie", prezentat în septembrie preşedintelui Joe Biden la Casa Albă, transmite Ultimelestiri.md cu referire la observatornews.ro.
"Volodimir Zelenski a făcut timp de mai multe săptămâni presiuni asupra liderilor occidentali să-i susțină așa-zisul plan de victorie, despre care susține că va pune capăt anul viitor războiului cu Rusia. Dar a primit doar un sprijin verbal călduț. Nicio țară nu a fost de acord să permită Ucrainei să tragă cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune către ținte militare din Rusia şi nicio putere majoră nu a susținut public invitarea Ucrainei în NATO în timp ce războiul continuă", relatează The New York Times. Din acest punct de vedere turneul lui Zelenski din ultimele șase săptămâni în Statele Unite și Europa poate fi considerat un eșec, adaugă sursa citată.
Zelenski ar pregăti publicul ucrainean de negocieri cu Rusia
Cu toate astea, jurnaliştii americani sugerează că "planul de victorie" ar fi fost conceput intenţionat de Kiev ca fiind nerealist prin solicitările sale pentru că se adresa de fapt publicului ucrainean. Potrivit unor analiști și diplomați militari, prin prezentarea planului în SUA, Europa şi apoi în parlamentul ucrainean, Zelenski a vrut să le arate ucrainenilor că a făcut tot ce a putut, pregătindu-i astfel de posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să încheie o înțelegere cu Rusia și să le ofere ucrainenilor un țap ispășitor convenabil: Occidentul.
Scăderea sprijinului occidental, pierderile suferite pe frontului de est și în regiunea Kursk din Rusia şi alegerile americane care ar putea aduce o politică drastic diferită față de Ucraina îl fac pe Zelenski să aibă puține alte opțiuni. "Măcar poate spune că a încercat. A epuizat toate posibilitățile", a explicat Michael John Williams, profesor de relații internaționale la Universitatea din Syracuse.
Potrivit NYT, Zelenski face tot posibilul ca Statele Unite și alți aliați să se angajeze în ceea ce Ucraina crede că are nevoie pentru a putea negocia cu Rusia dintr-o poziție de forță. Președintele ucrainean se foloseșteşi de sosirea trupelor nord-coreene pentru a lupta alături de ruși în Kursk – fapt confirmat luni de șeful NATO – pentru a încerca să creeze un impuls pentru planul său. Zelenski a recunoscut public că nu există un Plan B, dacă Occidentul nu-i susține planul.
El a reiterat că se împotriveşte în continuare cedării de teritorii în schimbul păcii. Dar a vorbit și despre pașii diplomatici pentru a rezolva probleme precum protejarea infrastructurii energetice și stabilirea unui coridor de transport maritim sigur în Marea Neagră. Și a făcut aluzie la o abordare care ar putea permite Ucrainei să evite umilirea dacă nu își va recupera tot teritoriul cucerit de Rusia. "Nimeni nu va recunoaște legal teritoriile ocupate ca aparținând altor state", a spus el.
Zelenski a cerut rachete Tomahawk
Oficialii americani și-au exprimat în privat exasperarea față de "planul de victorie" al lui Zelenski, considerându-l nerealist și dependent aproape în totalitate de ajutor occidental. Concret, Zelenski a cerut un "pachet de descurajare non-nuclear" în care Ucraina urma să primească rachete Tomahawk
Rachetele Tomahawk pot ataca ținte la o distanță de peste 1.500 de kilometri, de șapte ori mai departe decât rachetele ATACMS, pe care Ucraina le-a primit în cantități limitate. Oficialul american care a vorbit sub protecţia anonimatului cu jurnaliştii de la NYT a comentat solicitarea Kievului ca fiind "complet nerealistă".
Lista țintelor militare din Rusia, pe care Ucraina a predat-o vara aceasta Statelor Unite în încercarea de a convinge Washingtonul să-i acorde permisiunea de a folosi rachete americane pe teritoriul Federației Ruse, ar depăși semnificativ numărul de rachete pe care "Statele Unite sau vreun alt aliat" le-ar putea oferi Ucrainei fără a-și pune în pericol propriile stocuri în cazul unei escaladări a conflictului din Orientul Mijlociu sau izbucnirii unui conflict în Asia, a explicat oficialul.
NYT mai menționează că Zelenski după ce s-a întâlnit cu Joe Biden în septembrie, a fost "uluit" de refuzul americanilor de a ridica restricțiile folosirii armelor cu rază lungă de acţiune în Rusia.
Săptămâna trecută, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a declarat că poziția Casei Albe de a permite Ucrainei să lanseze lovituri cu rază lungă adânc pe teritoriul Federației Ruse nu s-a schimbat, dar încă se poartă negocieri. Președintele Vladimir Putin a declarat că va considera o astfel de permisiune din partea aliaților occidentali ai Ucrainei ca fiind o participare directă a țărilor NATO în război și că Rusia lucrează la diferite scenrii de a răspunde.