Președintele Fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a argumentat sesizarea depusă prin faptul că legea respectivă încalcă principiile constituționale și internaționale care garantează drepturi egale tuturor alegătorilor, indiferent de locația lor, fie în Republica Moldova, fie în alte țări, transmite Ultimelestiri.md cu referire la IPN.
Deputatul a mai acuzat guvernarea de subiectivism în selectarea țărilor pentru deschiderea secțiilor de votare, favorizând astfel anumite categorii de alegători.
„Înțelegem că, în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2020, anume în aceste secții de votare, Maia Sandu, candidatul la funcția de președinte, a obținut cel mai mare număr de voturi – între 94 și 97%. Adică, înțelegem foarte bine de ce au fost selectate aceste țări și în ce condiții inegale vor vota restul alegătorilor din alte țări europene sau Federația Rusă etc.”, a subliniat socialistul.
Vlad Batrîncea a mai spus că prin legea contestată au fost încălcate grav Constituția, legislația națională, dar și recomandările Comisiei de la Veneția care interzic modificarea legislației electorale în an electoral.
„Curtea Constituțională este instituția care trebuie să restabilească adevărul și să asigure respectarea normelor constituționale, garantând condiții egale de vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, susține Vlad Batrîncea.
Amintim că preşedintele Maia Sandu a semnat pe data de 8 mai decretul prin care este promulgată Legea privind implementarea parţială a votului prin corespondenţă, după ce proiectul a fost aprobat în lectura finală cu votul a 57 de deputaţi în şedinţa Parlamentului din 26 aprilie, iar astăzi Maia Sandu a promulgat Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență.
Un comentariu
Pingback: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot - Ultimele ştiri din Moldova