Observatorii vor monitoriza scrutinul prezidențial și referendumul constituțional din 20 octombrie și vor evalua implementarea recomandărilor anterioare legate de alegeri, transmite Ultimelestiri.md.
În cadrul întrevederii, șeful Executivului a vorbit despre eforturile autorităților în vederea asigurării unui exercițiu electoral transparent, liber și corect. În același timp, premierul s-a referit la riscurile interferențelor străine, atacurile hibride din partea Kremlinului și acțiunile menite să perturbeze procesele democratice din țara noastră.
Potrivit premierului, propaganda și dezinformarea capătă amploare în perioada electorală, iar narativele false despre Uniunea Europeană sunt diseminate pe larg pentru a compromite scrutinul.
„O societate educată și bine informată este o societate rezilientă care face diferență între realitate și fals. De aceea, este crucial să comunicăm cu oamenii, să explicăm beneficiile pe care le aduce țării noastre integrarea în UE și efortul pe care îl facem pentru a construi o țară europeană. Vom continua să implementăm reformele necesare pentru modernizarea Republicii Moldova și să creăm noi oportunități de dezvoltare pentru viitorul copiilor noștri”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată, reprezentanții Guvernului menționează că ENEMO va avea 12 echipe mobile, care vor monitoriza desfășurarea scrutinului în 150 de secții de vot din țară.
„Principalele aspecte evaluate de ENEMO se vor referi la mediul politic și electoral, respectarea drepturilor de a alege și de a candida, libertatea de a desfășura campanii electorale, procesele de votare și numărare. Concluziile și observațiile vor fi puse la dispoziția publicului prin intermediul unui raport interimar care va fi publicat a doua zi după ziua alegerilor, iar raportul final la mijlocul lunii decembrie”, scrie într-un comunicat al Guvernului.
Misiunea ODIHR este formată dintr-o echipă principală de 11 experți, cu sediul în Chișinău. ODIHR a solicitat statelor participante la OSCE secondarea a 26 de observatori pe termen lung, care vor fi dislocați în echipe a câte doi în întreaga țară, începând cu 20 septembrie. De asemenea, ODIHR a primit solicitări de participare în misiune pe perioada scrutinului din partea a circa 200 de observatori, lucru care arată interesul sporit pentru alegerile și referendumul din Republica Moldova.
Un raport intermediar al ODIHR va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri. În ziua următoare alegerilor, concluziile și constatările preliminare ale misiunii vor fi prezentate într-o conferință de presă. Un raport final care va evalua întregul proces electoral și va conține recomandări va fi publicat la câteva luni după încheierea procesului electoral.
Ultimelestiri.md amintește că alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.
Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:
- Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
- Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
- Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
- Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
- Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
- Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
- Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
- Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
- Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
- Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.