Totul se reduce la presiunea asupra arterelor
O persoană care nu se dezlipește de ecran în tinerețe ar putea să dezvolte demență la bătrânețe. Aceasta este concluzia doctorului Solomon Abrahams, care a analizat mai multe studii pe această temă, transmite Ultimelestiri.md cu referire la observatorul.md.
Desigur, de vină nu sunt atât gadgeturile în sine, cât postura în care suntem obișnuiți să le utilizăm. Aceasta, potrivit expertului, reduce fluxul de sânge către creier și duce la deteriorarea funcțiilor cognitive.
Astfel, ne provocăm un prejudiciu întârziat atunci când ținem capul aplecat înainte o perioadă lungă de timp – uitându-ne în jos la ecran. Această poziție provoacă o presiune constantă asupra arterelor, ceea ce duce la reducerea diametrului acestora. În consecință, volumul de sânge care ajunge la creier scade – nu imediat, ci în timp.
Solomon Abrahams: „Orice îngustare a acestor vase de sânge reduce fluxul de sânge către creier, ceea ce poate duce la diverse boli cerebrale.”
Cum să eviți consecințele
Fizioterapeutul adaugă: demența va afecta tot mai mulți oameni pe măsură ce populația îmbătrânește. Totuși, conform ultimelor cercetări, postura incorectă, pe care mulți o ignoră, va agrava situația.
Doctorul recomandă să țineți telefonul în fața voastră, astfel încât să nu fie nevoie să vă aplecați înainte. În acest fel, vă protejați sănătatea nu doar a creierului, ci și a gâtului și coloanei vertebrale. Și „inelele lui Venus” de pe gât vor apărea mai târziu.
În ceea ce privește munca la laptop, spațiul de lucru ar trebui organizat astfel încât spatele să rămână drept, iar ecranul să fie la nivelul ochilor.