Primul proiect, cu o valoare totală de 110.000 de lei, vizează „Biotehnologia complexă de management a rezilienței climatice a agrofitocenozelor vulnerabile la schimbările climatice”. În cadrul acestuia, au fost inspectate terenurile agricole experimentale din localitate, unde cercetătorii testează preparate bioorganominerale și algale pentru a sprijini reziliența culturilor de floarea-soarelui și porumb la schimbările climatice, transmite Ultimelestiri.md.
Conducătorul științific al proiectului, Gheorghe Jigău, a subliniat importanța utilizării acestor preparate pentru îmbunătățirea rezilienței culturilor și a menționat că agricultura durabilă trebuie să îmbine tradiția cu inovația.
Cel de-al doilea proiect, „Eficientizarea tehnologiei de utilizare a producției vegetale secundare în calitate de fertilizant”, are o valoare totală de 450.000 de lei. Sergiu Dobrojan, conducătorul proiectului, a vorbit despre utilizarea inovativă a resturilor vegetale și a altor materii organice ca fertilizanți, precum și despre importanța aplicării preparatelor algale și cianobacteriene pentru îmbunătățirea fertilității solului.
În cadrul vizitei, echipa ANCD a inspectat și rezultatele obținute de la culturile de toamnă (orz, rapiță și grâu de toamnă), tratate cu preparatele menționate, și a venit cu recomandări pentru continuarea implementării acestor tehnologii inovative.