Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a dezvăluit datele studiului privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile în contextul Zilei Naționale Fără Alcool, transmite Ultimelestiri.md.
Așadar, documentul demonstrează că 63,2% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au consumat alcool în ultimele 30 de zile înaintea studiului. Dintre aceștia, 73,1% sunt bărbați și 53,2% femei. Totodată, 13,8% dintre ei (24,3% bărbați și 3,1% femei) au consumat alcool în exces (definit ca șase sau mai multe băuturi la o ocazie), cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
În acest context, ANSP menționează că nu există o cantitate sigură a consumului de alcool: „Riscurile încep de la prima picătură consumată. Impactul dăunător al alcoolului începe chiar din perioada prenatală și durează pe parcursul întregii vieți”.
La fel, instituția atrage atenția tinerilor asupra consecințelor consumului de alcool, ei fiind afectați în mod disproporționat în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool.
„Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale”, scrie în comunicatul ANSP.
La nivel global, aproximativ trei milioane de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, reprezentând 5,3% din totalul deceselor. Alcoolul este un factor principal de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditate în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 de ani, având o pondere de 10% din toate decesele din această grupă de vârstă.
Regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Uniunea Europeană, unde mai mult de o cincime din populația cu vârsta peste 15 ani, raportează un consum sporadic de alcool în cantități mari: cinci sau mai multe porții standard de alcool (sau 60 de grame de alcool).