Șeful IPM a povestit pentru „Fără Filtre” că a aflat despre faptul că a rămas fără cont de Facebook de la un cunoscut care l-a telefonat întrebându-l dacă chiar are nevoie de bani, transmite Ultimelestiri.md.
„Când am dat să intru în contul meu de Facebook, deja nu mai puteam intra. Am încercat să-l recuperez, nicidecum, pentru că mi-au schimbat și e-mail-ul de recuperare și numărul de telefon. Deci, cineva a lucrat foarte profesional. Probabil, din discuțiile avute cu reprezentanții poliției, mi s-a spus că poate am accesat vreun link, deși nu îmi amintesc că s-a accesat ceva. Totuși, am vorbit și cu majoritatea prietenilor, că în cazul în care vor fi solicitări, să nu le dea curs, să blocheze și să raporteze acel profil.
Am scris o scrisoare către administrația Facebook-ului. Încă nu am primit răspuns, nu știu de ce, și acel cont încă mai este valabil. Și astăzi am primit câteva mesaje, că deja cineva solicită niște coduri pentru niște jocuri. Dar majoritatea celor care mă cunosc, își dau seama că nu sunt eu de fapt, pentru că nu sunt eu persoana care să împrumut bani, să mă joc în jocuri, trimițându-le coduri.
Am fost la poliție, am vorbit cu colegii la INI, l-au luat în lucru cei de la centru pentru combaterea crimelor cibernetice, dar mi s-a spus că șansele ca persoanele care au făcut acele încălcări fie identificate sunt aproape egale cu zero.
De cele mai deseori, din câte mi s-a spus, cei care se află în spatele la escrocherii sunt fie deținuți, fie sunt persoane care se află peste hotarele țării, cel mai des în Uniunea Europeană sau Rusia”, a menționat Ion Bulmaga.
Ion Bulmaga nu este primul și, din păcate, nici ultimul care ajunge să fie victima escrocilor prin spargerea conturilor pe rețelele sociale. Astfel de cazuri sunt destul de multe, susține șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice.
„Nu este ceva nou. Au fost și în anii precedenți. Deși în ultima perioadă constatăm totuși o mai mare creștere a unor alte forme de escrocherii, precum sunt investițiile în criptovalute, în acțiuni. Totuși, cred că aș putea spune că în ultimele câteva luni ale anului curent am avut înregistrate mai multe sesizări, anume pe faptul escrocheriilor prin spargerea de conturi în rețelele sociale precum Facebook, Instagram și altele.
(…) Mult depinde și cum acționează infractorii, totuși noi facem tot posibilul pentru a afla orice informații, orice circumstanțe. Deci, există posibilități de a investiga aceste cazuri, avem rezultate destul de bune la acest capitol. În practică, în spatele acestor scheme frauduloase, stau de obicei persoane cu vârsta între 20 și 40 de ani, a explicat șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice.
În acest context, este foarte important să ne securizăm conturile.
„Trebuie să fim mai vigilenți atunci când cineva din persoanele apropiate, din rude, din cunoscuți, în general, ne trimit mesaje precum că, uite, o să-ți vină un cod unic pe care trebuie să mi-l transmiți. Sau, deseori, vine solicitarea de a împrumuta bani. Uite, am nemerit într-o situație de urgență, te rog frumos să-mi împrumuți 2-3.000 de lei. Deci, asta deja trebuie să ne pună în gardă. Noi trebuie să telefonăm acea persoană sau chiar să mergem la ea, să discutăm.
La fel, trebuie să ne securizăm conturile cu autentificare dublă, ceea ce înseamnă că, în afară de o parolă, am putea să mai avem o parolă dublă prin diverse metode. Precum ar fi chiar și aplicațiile de autentificare. Cea mai utilă, de fapt, este și crearea unei parole din mai multe simboluri.
Evident, conturile mai pot fi sparse și prin metode de phishing, atunci când primim unele link-uri și suntem rugați să introducem datele noastre sau să ne logăm cu contul nostru”, a mai explicat șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice.
Un comentariu
Pingback: Rețelele sociale nesecurizate, pradă pentru escroci: Sfatul experților - Ultimele ştiri din Moldova