Profesoara Violeta Tolstenco, de la Liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a povestit că a fost nevoită să meargă 25 de kilometri până la Coșnița, deoarece în orașul său nu era curent electric, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Europalibera.org.
„M-am trezit, ca de obicei, într-o odaie rece, la ora șase dimineața. Casa noastră nu are sobă, iar reșourile electrice pe care le folosim sunt mai mult reci decât calde. Ieri mi s-a părut că afară este mai cald decât în casă”, a declarat profesoara.
Pentru a putea participa la lecțiile online, autoritățile din raionul Dubăsari i-au pus la dispoziție o mașină, care a transportat-o la direcția raională de învățământ din Coșnița.
„De la miezul nopții până la patru dimineața nu am avut curent. La ora 8:00 s-a conectat pentru scurt timp, dar apoi s-a întrerupt din nou. Am plecat la Coșnița, unde există lumină și căldură, pentru a-mi putea ține lecțiile”, a explicat Violeta Tolstenco.
În prima zi de școală, ea a avut ore cu elevii clasei a X-a. Din cei 13 elevi, doar doi nu s-au conectat, o situație pe care profesoara o consideră mulțumitoare, având în vedere dificultățile.
Liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari găzduiește circa 540 de elevi, veniți din localități de pe ambele maluri ale Nistrului, precum Dzerjinscoe, Lunga, Vasilievca, Molovata Nouă, Ustia și Cocieri. Potrivit directoarei Angela Ivanov, 90% dintre elevi au reușit să se conecteze la lecțiile online în prima zi.
„Cei care au lipsit probabil nu au avut curent. Vom lua legătura cu ei pentru a afla situația. Cei conectați au avut o experiență bună, iar conexiunea a fost stabilă. Este greu pentru toți, dar mai norocoși sunt cei care au sobe cu lemne”, a adăugat directoarea.
Profesoara Tolstenco consideră că, în ciuda greutăților, educația trebuie să continue.
„Tragem frig și îndurăm această iarnă cu speranța unui rezultat favorabil pentru întreg poporul nostru”, a spus ea.
Cele 18 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană continuă lecțiile online. Excepție fac liceele din Varnița și Hârbovăț, care dispun de cazane pe biomasă, permițând desfășurarea orelor cu prezență fizică.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că luni va organiza o ședință pentru a evalua eficiența învățământului online și posibilitatea conectării tuturor elevilor și profesorilor.
„Dacă orele online nu vor fi eficiente, vom prelungi vacanța, iar lecțiile vor fi recuperate din vacanțele de primăvară și Paști”, a declarat secretara de stat Valentina Olaru a declarat.
Între timp, în școlile din regiunea transnistreană, subordonate Tiraspolului, vacanța de iarnă a fost prelungită până pe 20 ianuarie, din cauza crizei energetice.