Pe 8 iunie și-au exprimat voturile Italia, Malta, Letonia și Slovacia, transmite Ultimelestiri.md
Majoritatea absolută a țărilor Uniunii Europene au votat pe 9 iunie, inclusiv România, ceea ce înseamnă că au votat și cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte românești.
Echipa NewsMaker a întrebat locuitorii Capitalei dacă au participat la alegeri și dacă cred că rezultatele vor influența Republica Moldova.
Astfel, majoritatea cetățenilor sunt de părerea că votul lor totuși contează.
„Presupun că va influența”, spune un bărbat.
„Am cetățenie română. O să particip la alegerile Parlamentul european. Este foarte important ca toți cetățenii Republicii Moldova cu cetățenie română să participe, deoarece noi suntem pe calea aderării la UE”, declară un tânăr.
„Voi vota pentru că ne hotărâm viitorul”, spune un alt bărbat.
Ultimelestiri.md amintește că peste 56.700 cetățeni români din Moldova au ieșit la vot pentru alegerile europarlamentare.
La scurt timp după expirarea orelor de vot președintele PNL România, filiala R. Moldova, Adrian Dupu, a mulțumit moldovenilor pentru prezența mare la vot, la alegerile europarlamentare 2024.
„Mulțumesc, Republica Moldova! Mulțumesc fiecărui cetățean în parte care a ieșit la vot și în mod special fiecăruia care ne-a acordat votul”, scrie Dupu pe Facebook.
Cu o reacție a venit și Igor Grosu: „Moldovenii au demonstrat că sunt europeni și că le pasă de marea familie europeană. Am arătat maturitate spunând „nu” extremismului politic și populismului și că Moldova crede în democrație”, a declarat Igor Grosu.
Potrivit statisticilor, cei mai mulți alegători s-au încadrat în categoria de vârstă 45-64 de ani – peste 23.700 de alegător. Alegători în categoria de vârstă de 65 de ani și peste – 12.700. Alegători în categoria de vârstă 35-44 de ani – 11.900, alegători cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani – puțin peste 6.000 și 18-24 de ani – peste 2.200 de alegători.