„Pentru malul drept al Nistrului noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarea jumătate de an și astăzi nu există premise ca prețurile să crească. Rămânem la aceeași rugăminte și solicitare către toți – să economisim consumul de energie electrică, în mod special, în orele de vârf. Și atunci, cu siguranță, nu vor exista motive să creștem tarifele”, a declarat premierul Dorin Recean ieri, 9 ianuarie, la Varnița, după discuțiile pe care le-a avut cu primarii localităților din Zona de Securitate despre măsurile de depășire a crizei energetice, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la moldova1.md.
Premierul Dorin Recean dădea asigurări similare și în septembrie 2024, în ajunul campaniei electorale pentru prezidențiale, calificând drept zvonuri alegațiile că tarifele la gaze și lumină ar urma să crească în pragul iernii.
„Campania electorală încă nu a început, dar, ca la comandă, a început un atac cu informații false, mai ales în ceea ce privește tarifele la gazele naturale și la energia electrică. Guvernul nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională, dar asigurăm toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și la electricitate”. În noiembrie s-a întâmplat însă contrariul. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis să majoreze mai întâi tarifele la gaze, iar apoi, în ianuarie, la lumină și la căldură, observă expertul în energetică Eugen Muravschi.
Muravschi a subliniat că tarifele sunt stabilite de reglementator, care este independent și autonom, iar intervenția politicienilor în subiectul tarifelor este inoportună pentru că poate crea impresia că se încearcă influențarea deciziilor regulatorului.
„Nu înțeleg de ce se avântă iarăși în astfel de declarații, mai ales că le-a făcut odată și s-a ars și acum lumea întâmpină cu scepticism și chiar cu un pic de îngrijorare. Dacă a spus odată că nu o să crească, o cresc cu prețul și dacă zice iar că nu o să crească, lumea se îngrijorează. Deci ar fi mai responsabil ca prim-ministru să nu se avânte în astfel de lucruri sau dacă este întrebat, explici, uitați-vă, există piața și noi avem niște contracte bilaterale, niște prețuri stabile, dar există și o componentă volatilă pe care ar fi iresponsabil eu să mă apuc acum să o prezic pentru luni următoare sau pentru săptămâni următoare”, a punctat Muravschi.
În același timp, reprezentantul societății civile în consiliul de observatori al Întreprinderii Energocom, Alexandr Slusari, a punctat că piața energetică este foarte volatilă și este influențată de factori multipli.
„Iată, noi din toate procurările, undeva 60% importăm. Din astea 60%, cam jumătate la jumătate, în funcție de situația zi, jumătate importăm în bază contractelor bilaterale, jumătate bursa OPCOM. Iată, de unde domnul Recean poate să cunoască cât o să coste energie electrică peste două săptămâni pe bursa OPCOM? Cât o să coste energia electrică, când o să fie mai cald și nu vor lucra CET-urile? La noi CET-urile aduc 30% de energie electrică la prețul de 90 de euro. Asta e cel mai ieftin preț”.
Ultimelestiri.md amintește că, consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi, 10 ianuarie, mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial.
Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).
În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).