În cadrul unei investigații marca Rise.md, jurnaliștii scriu că din poziția sa de lider al CEC, instituție responsabilă de organizarea alegerilor și supravegherea finanțării partidelor politice, Iurie Ciocan purta discuții cu Igor Dodon, cunoscut sub pseudonimul „Kremlinovici” pe o aplicație criptată de pe telefonul BlackBerry al acestuia, transmite Ultimelestiri.md.
Una dintre conversații sugerează că Ciocan ar fi solicitat să fie „primit pe lista de candidați la alegerile parlamentare”. Discuțiile dezvăluie detalii despre modul în care raportările financiare ale PSRM erau gestionate cu asigurări că „nu sapă nimeni” și cum erau pregătite dosarele pentru finanțarea partidelor din bugetul de stat. Totodată, Ciocan oferea informații anticipate despre prezența la vot și alte detalii legate de alegerile locale din 2015.
Conversațiile au fost descoperite în „Telefonul lui Dodon”, un dispozitiv transmis anonim către Rise.md în 2020. Acestea au stat la baza unei serii de investigații, care a scos la lumină legăturile strânse dintre politicienii moldoveni și consultanții ruși, precum și coordonările lui Dodon cu autoritățile de la Kremlin.
Totuși, Ciocan neagă că ar fi avut o relație de prietenie cu Dodon, susținând că interacțiunile sale au fost doar în interes profesional și în limitele legislației. Cu toate acestea, schimburile de mesaje relevă o colaborare aparent apropiată și sprijin oferit în momente critice pentru PSRM.
Când a fost întrebat despre cererea de a fi inclus pe lista electorală a PSRM, Ciocan a declarat că a fost „o glumă”, respingând ideea de implicare politică în Republica Moldova. Totodată, el nu a comentat porecla „Kremlinovici” utilizată de Dodon, considerând-o irelevantă.
Iurie Ciocan a intrat oficial în politică în 2022, devenind președintele filialei moldovenești a PSD din România. El candidează acum pentru un loc în Parlamentul României, prezentându-se drept un tehnocrat fără antecedente politice în Republica Moldova.
În declarația de avere depusă din poziția de candidat la alegerile parlamentare din România, din 30 noiembrie și 1 decembrie curent, familia Ciocan declară două apartamente și o casă de 655 de metri pătrați, toate în Chișinău.
Mai declară șapte ceasuri, dintre care trei de aur, în valoare totală de 24.000 de euro. Are în conturi bancare peste 36.000 de euro și mai declară 30.000 cash.
Grosul banilor vine din dividendele obținute de soția sa Eleonora Marian de la compania Privesc.eu. Anul trecut aceasta a încasat peste un milion de lei. Alte 18.000 de euro le-au obținut din darea în chirie a unui apartament în Chișinău. Ciocan a mai prestat și expertiză juridică pentru OSCE, pentru care a obținut 3.400 de euro.
Soția sa deține 29.85% din capitalul social al companiei Privesc.Eu SRL, de la Chișinău, și 50 la sută din compania soră de la București – Privesc.Eu WEB SRL.
Citește întreaga investigație aici.
De menționat că cetățenii români sunt invitați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare. Cetățenii din diasporă, inclusiv din R. Moldova, vor avea posibilitatea să voteze timp de două zile: 30 noiembrie și 1 decembrie, în intervalul orelor 07:00 și 21:00.
După acest scrutin va fi determinată structura Legislativului din România. Acesta este format din Senat și Camera Deputaților. Pentru 136 de locuri în Senat și 330 de mandate în Camera Deputaților luptă 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale. Pe liste sunt incluși cetățeni ai Republicii Moldova.
Șapte candidați din R. Moldova au fost înaintați de patru partide politice din România pentru alegerile parlamentare, aceștia urmând să figureze pe buletinele de vot din circumscripția 43 – Diaspora.