Pe perioada sărbătorilor de iarnă, Guvernul de la Chișinău a depus toate eforturile pentru a menține stabilitate în zonă. Ieri, președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean s-au deplasat în localitățile afectate, cap de agendă fiind satul Varnița, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldpres.md.
Vizita la Varnița a început cu o ședință la primăria satului. Aici au fost discutate acțiunile întreprinse deja de autorități, dar și cele ce urmează a fi implementate pentru asigurarea accesului la energia electrică și gazele naturale.
„Satul Varnița este printre cele mai mult afectate. Cineva avea energie din Moldova, cineva din regiunea transnistreană. Așa suntem noi aranjați geografic, pentru că mai demult, satul Varnița era în componența orașului Bender, Tighina”, susține Alexandr Nichitenco, primarul satului Varnița, Anenii Noi.
Or, anume satul Varnița, ca și satul Copanca din raionul Căușeni, aflat într-o situație similară, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) din 6 ianuarie 2025, urmează a fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA.
Operatorul va asigura construcția unor linii noi până la aceste sate, în timp ce Biroul pentru politici de reintegrare va discuta despre opțiunile de interconectare cu rețele de distribuție care aparțin companiei de distribuție a energiei electrice de la Tiraspol.
„În săptămânile următoare, mai multe localități, inclusiv, Varnița, vor fi conectate la rețelele de energie electrică din dreapta Nistrului. Lucrările de conectare la rețelele de gaze vor dura câteva luni. Între timp, primarii vor prezenta autorităților centrale necesitățile de lemne și peleți pentru gospodăriile casnice și clădirile publice. De asemenea, pentru mai multe școli și grădinițe din zona afectată vor fi elaborate proiecte pentru asigurarea cu centrale termice pe bază de biomasă. Guvernul a luat deja măsuri concrete pentru a reduce impactul crizei. La Varnița, au fost distribuite generatoare care vor asigura funcționarea grădiniței, liceului și centrelor sociale. Rămânem alături de cetățenii noștri pentru a depăși această criză”, a declarat președinta Maia Sandu.
Autoritățile de la Chișinău rămân disponibile de a furniza lemne, peleți, generatoare și produse alimentare în localitățile din regiunea transnistreană și cele aflate în perimetrul zonei de securitate, afectate de criza energetică. De asemenea, Guvernul lucrează la proiecte pentru instalarea centralelor pe biomasă, care ar oferi autonomie energetică instituțiilor publice, inclusiv școlilor, spitalelor și grădinițelor.
„Încă din momentul declanșării crizei, autoritățile de la Chișinău au propus să organizeze achizițiile pentru cumpărarea gazului de partea transnistreană, însă au primit refuz. „Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia. Aceasta criză este indusă de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova și pentru a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a menționat premierul Dorin Recean.
Tot ieri, șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au mers la Grădinița de copii „Romanița”, Liceul Teoretic Varnița și Centrul comunitar multifuncțional „Asclepio”, instituții cărora Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le-a transmis generatoare electrice.
Oficialii au vorbit cu managerii instituțiilor, care au asigurat că depun toate eforturile să mențină situația sub control și să continue procesul educațional-instructiv.
„Deocamdată, avem tot ce ne trebuie, copiii sunt în condiții optime. Desigur, economisim, dar, de fapt economia stă la baza oricărei bunăstări”, au estimat aceștia.
De asemenea, mai mulți localnici au declarat că abia acum se conving cine nu-i lasă pe ai săi la nevoie (aluzie la un vechi slogan al Kremlinului „наших не бросаем”).
Varnița este un sat din raionul Anenii Noi, are o suprafață de circa 4.31 kilometri pătrați, cu un perimetru de 11.22 km. Satul Varnița este așezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender. Lungimea totală a drumurilor este de 54.2 km. Satul Varnița se află la o distanță de 35 km de orașul Anenii Noi și la 67 km de Chișinău.