În cadrul unei emisiuni, Lupu a spus că noțiunea de „stat capturat”, promovată de-a lungul timpului, a fost folosită în principal în lupta politică, fără un substrat concret juridic, transmite Ultimelestiri.md.
„Am încercat să găsesc în DEX și în Google esența juridică a noțiunii de stat capturat, dar nu am găsit-o. Probabil că acest termen a fost inventat și promovat în contextul luptei politice”, a afirmat Lupu.
Acesta a subliniat că dacă definim „statul capturat ca fiind controlul unui partid asupra tuturor instituțiilor statului, situația actuală din Republica Moldova poate fi comparată cu acest concept”.
„Astăzi, un partid politic care deține majoritatea în Parlament, a reușit să controleze toate instituțiile statului și să pună la conducere oameni loiali politic. În plus, un nou fenomen este cel al nepotismului, care, deși nu este un concept nou, a căpătat amploare sub actuala guvernare”, a adăugat Marian Lupu.
El a mai menționat că în 2019, Parlamentul a adoptat o declarație cu privire la „statul capturat”, însă nu au fost luate măsuri concrete. Lupu a sugerat că acest subiect a avut mai mult un impact politic decât unul juridic, iar din cauza lipsei unui substrat juridic clar, nu au fost întreprinse acțiuni legale în acest sens.
„În final, această noțiune a avut un rol în jocul politic, dar nu a adus schimbări concrete la nivel legislativ sau instituțional”, a conchis Marian Lupu.