„Doi ani în urmă, noi am identificat necesitatea de implicare mai masivă în sectorul de agricultură. Respectiv, pentru anul viitor am planificat proiecte mai numeroase în sectorul agriculturii. Dar, atunci când vine vorba de mecanisme de susținere pentru cazuri de urgență, analizăm oportunități și posibilități în acest sensˮ, a afirmat Janis Mazeiks, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la ipn.md.
De menționat că vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a adresat scrisori oficiale celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, dar și miniștrilor din SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea „Fondului de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească”.
Inițiativa își propune să-i ajute financiar pe agricultori, să contribuie la modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.
Ultimelestiri.md amintește că premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova este alături de fermieri și îi încurajează să participe la discuții constructive pentru a găsi soluții durabile la dificultățile cu care se confruntă. Recean a subliniat importanța dialogului și a făcut câteva precizări referitoare la solicitările fermierilor și măsurile luate de Guvern.
De menționat că, timp de două zile, fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au cerut ca legea care suspendă obligațiile de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni să fie întoarsă în Parlament, întrucât doar 20% din fermieri ar putea beneficia de ea.
„Vom încerca să discutăm cu șefa statului pe marginea acestei legi, precum și alte subiecte. Totodată, tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor din țară. Vă anunțăm că mâine alte raioane se vor alătura protestelor”, se mai arată în anunțul Asociației „Forța Fermierilor”.
„Am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile suferite. Am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare.”
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a anunțat în cadrul unei emisiuni că legea care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori nu va fi modificată. Aceasta va fi lăsată să-și facă efectul, iar modificări vor fi operate atunci când va fi necesar. Șarban menționează că scopul este de a salva producătorii care se află în dificultate.