Cât de nociv este alcoolul?
Deşi o bere rece într-o zi caniculară sau un pahar de vin roşu într-o seară rece par alegerea perfectă pentru mulţi dintre noi, studiul realizat de curând de către cercetătorii de la Universitatea Stanford te va convinge să nu mai consumi aşa ceva. Mai exact, specialiştii au descoperit cât de nociv este alcoolul pentru organism, aceştia dezvăluind că fiecare pahar consumat scurtează viaţa cu cinci minute, transmite Ultimelestiri.md cu referire la playtech.ro.
„Fiecare pahar de alcool scurtează viața cu cinci minute, însă fiecare minut de exercițiu fizic crește cu cinci minute speranța de viață”, avertizează Tim Stockwell, specialist în sănătate comportamentală
Acelaşi expert susţinea, în anul 2000, că beneficiile acestei substanţe asupra organismului nu puteau fi puse la îndoială. După mii de ore de cercetare, acesta a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: cei pe care realizase studiul erau oameni bogaţi, mai sănătoşi şi cu o alimentaţie specială. Odată eliminate aceste detalii, cercetătorul şi echipa lui au descoperit că până și trei băuturi pe săptămână pot crește riscul de cancer și deces într-un mod surprinzător.
Pe de altă parte, aceeaşi cercetare arata că efectele unui pahar cu vin pot fi anulate cu un minut de alergare uşoară.
Efectele alcoolului
Pentru a-i face pe oameni să înţeleagă cât este de nociv alcoolul, experţii din întreaga lume avertizează de ani de zile asupra pericolului la care se expun atunci când îl consumă frecvent.
Conform Autorităţii Sanitare Americane, alcoolul este responsabil pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și pentru 20.000 de decese de cancer anual, în Statele Unite ale Americii. Cercetările recente au arătat clar cum în urma metabolizării în ficat, acesta produce acetaldehidă, o substanță care interferează cu structura ADN-ului. Asta poate duce la apariția tumorilor maligne
De asemenea, OMS susţine că aproape jumătate din toate cazurile de cancer atribuite alcoolului în Europa sunt cauzate de ceea ce mulți ar numi consum ușor și moderat: mai puțin de 1,5 litri de vin, 3,5 litri de bere sau 450 mililitri de băuturi spirtoase pe săptămână.
Consumul excesiv de alcool poate duce, potrivit studiilor medicale, şi la:
- Afectarea creierului: Alcoolul interferează cu căile de comunicare ale creierului, afectând modul în care acesta funcționează. Acest lucru poate duce la schimbări ale dispoziției și comportamentului, precum și la dificultăți în gândire și coordonare.
- Probleme cardiace: Consumul excesiv poate provoca cardiomiopatie, aritmii, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.
- Scăderea sistemului imunitar: Alcoolul în doze mari duce la scăderea sistemului imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții precum pneumonia și tuberculoza.
- Depresie și anxietate: Alcoolul afectează chimia creierului, crescând riscul de depresie, tulburări de panică și comportament impulsiv.