Potrivit raportului, această vulnerabilitate este amplificată „de reglementările insuficiente și de proximitatea semnificativă față de zonele cu risc ridicat, ceea ce sporește atât accesibilitatea, cât și atractivitatea piețelor darknet”, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la mold-street.com.
Astfel, Republica Moldova este pe locul doi la venituri generate pe darknet în Vecinătatea Estică. Potrivit studiului, dark web-ul oferă un mediu de tranzacționare semi-anonim, în care tranzacțiile sunt dificil de urmărit și de asociat cu identități reale.
„Fiind mediul de plată preferat pentru VA, utilizatorii beneficiază de anonimitatea combinată a criptomonedelor și a rețelelor criptate, ceea ce complică semnificativ eforturile autorităților de a monitoriza și contracara fluxurile financiare ilegale”, relevă studiul.
În raport se aduc mai multe exemple la nivel global, care evidențiază accesibilitatea și atractivitatea canalelor dark web pentru activități ilegale. De exemplu, confiscarea a 3,36 miliarde dolari în Bitcoin de către Departamentul de Justiție al SUA în 2022, proveniți din piața darknet Silk Road, care ilustrează dependența dark web-ului de activele virtuale pentru tranzacții ilicite.
În plus SPCSB menționează Raportul din 2023 al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), care a clasat Republica Moldova pe locul al doilea ca venituri generate pe darknet între țările din Vecinătatea Estică, „cu o implicare estimată pe piețele darknet de aproximativ 387.770 de euro pe cap de locuitor între aprilie 2019 și iunie 2021”.
De menționat că Vecinătatea Estică include şase state. Acestea sunt: Ucraina, Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.
Dacă cifra e corectă, apoi la o populaţie de 2,64 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, luată în calcul de autori pentru acea perioadă, ar fi rezulta o sumă uriaşă de peste un trilion de euro. În realitate suma este mai mică, pentru că se face confuzie cu cifrele. Or în raport acestea sunt indicate într-un loc ca per 100.000 de locuitori, iar în alte locuri – per locuitor.
Chiar şi dacă este vorba de 387.770 euro per 100.000 de locuitori, rezultă o sumă de peste 10 milioane euro, transferaţi şi primiţi de moldoveni folosind platformele darknet în anii 2019-2021, iar dacă este vorba de 387,77 euro per locuitor – suma trece de un miliard de dolari.
Potrivit Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, această statistică subliniază expunerea ridicată a Republicii Moldova la infracțiuni financiare facilitate prin dark web, vulnerabilitate amplificată de reglementările insuficiente și de proximitatea semnificativă față de zonele cu risc ridicat, ceea ce sporește atât accesibilitatea, cât și atractivitatea piețelor darknet.