Potrivit diplomatului danez, un factor cheie pentru succesul tranziției verzi este conștientizarea publicului. În Danemarca, mișcarea pentru tranziția verde a fost impulsionată de societate, nu de politicieni, iar același lucru este necesar și în Moldova, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la ipn.md.
„Schimbările climatice vor produce fenomene meteorologice din ce în ce mai violente. Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că acest lucru îi va afecta dacă nu acționează. În Danemarca, de mulți ani am avut o mișcare care a venit din partea oamenilor. Nu au fost politicienii cei care au stabilit ritmul în tranziția verde”, a afirmat Søren Jensen.
Ambasadorul a subliniat că Moldova face deja unele progrese, inclusiv prin creșterea eficienței energetice și dezvoltarea energiei regenerabile. Un exemplu recent este deschiderea unui parc solar în Boldurești, finanțat de un investitor danez, care va furniza energie sustenabilă pentru mii de gospodării.
De asemenea, Moldova are un potențial considerabil pentru energie eoliană și solară și poate beneficia de cooperarea regională cu România și Ucraina.
Ambasadorul a accentuat că, deși investițiile în tehnologii verzi sunt cruciale, educația și conștientizarea de către public a beneficiilor acestor procese sunt la fel de importante.
„Dacă ne vom uni eforturile ca și grup, în Uniunea Europeană, putem avea mult mai mult impact. Putem ajuta la schimbarea emisiilor globale în Statele Unite, în China, în India, în alte țări și în propriile noastre țări. Nu putem face acest lucru singuri. Trebuie să lucrăm împreună. Și acesta este un alt avantaj al faptului de a fi parte a Uniunii Europene că, de fapt, avem influență. Țări mici, precum Danemarca sau Moldova, au influență pentru că stăm la masa unde se iau deciziileˮ, a adăugat Søren Jensen.