În cadrul întrunirii, președintele CEC, Angelica Caraman, a relatat despre activitățile prioritare ale Comisiei desfășurate pentru organizarea acestor scrutine, în parte fiind vorba despre înregistrarea candidaților la funcția de președinte și a participanților la referendum, activitatea organelor electorale inferioare și constituirea secțiilor de votare¸ utilizarea tehnologiilor informaționale în alegeri și implementarea votului prin corespondență pentru cetățenii cu drept de vot din șase țări, transmite Ultimelestiri.md.
Oficialii au realizat un schimb de păreri despre provocările acestor alegeri, referitoare la dezinformare și manipularea opiniei publice prin utilizarea instrumentelor de comunicare online, evidențiind eforturile autorităților pentru contracararea informațiilor false sau distorsionate despre procesele electorale și cele aferente alegerilor.
În replică, ambasadoarea Republicii Franceze în Republica Moldova, a urat succes Comisiei Electorale Centrale în realizarea tuturor acțiunilor planificate pentru desfășurarea alegerilor din 20 octombrie.
Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.
Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.
Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:
- Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
- Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
- Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
- Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
- Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
- Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
- Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
- Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
- Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
- Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.