Sportivul a copilărit la Moscova, tatăl său fiind din Azerbaijan, iar mama – moldoveancă, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la unimedia.info.
La vârsta de 16 ani, familia sa s-a stabilit cu traiul în Moldova. Acesta era pasionat de judo și hotărât să ducă faima Moldovei departe în lume. Și i-a reușit, chiar dacă nu deodată, să-și atingă scopul: „Am început să fac judo de la 11 ani, pentru că mă ofensau la școală, iar pentru mine, acesta a fost un stimul serios de a alege luptele. În 2016, i-am scris domnului Valeriu Duminica (n.r. actualul antrenor al sportivului), că vrem să ne mutăm cu traiul aici și să reprezint Moldova la competiții”.
Prima competiție importantă pentru el a fost Campionatul European U21 din Finlanda. Atunci, spune Adil, el a înțeles că merge în direcția corectă.
„În 2022 eram pe locul 122 în topul mondial. Atunci m-am gândit că e important măcar să mă calific, prima perioadă nu am avut rezultate frumoase, dar în ultima jumătate de an am câștigat două turnee și s-a schimba totul radical. În ianuarie 2024 eram pe locul 36, iar după calificarea la JO, am ajuns pe locul 13”, a relatat luptătorul.
Adil a trecut prin foarte multe piedici și dificultăți, dar spune că a făcut, din toate, oportunități care să-l ajute să meargă mai departe, spre noi culmi și victorii.
Acesta susține că i-a fost greu, în special din cauza numeroaselor traume, cu care s-a ales în urma luptelor pentru medalii, la diverse competiții europene și internaționale: „A fost o etapă foarte grea pentru mine, în special ultima jumătate de an. Aveam multe competiții și foarte multe traume. În cea mai bună formă am fost în martie, când am câștigat două turnee, apoi s-a început declinul, la Campionatul Mondial pot zice că eram tot traumat, nu puteam face antrenamente, eram foarte nervos. Deja după această competiție am avut două luni pentru a mă pregăti de JO. Aveam nevoie de operație la umăr, dar medicul nu mi-a spus, ca să nu mă pierd cu firea. Și bine a făcut”.
Participarea la Olimpiada de la Paris s-a lăsat și ea cu surprize neplăcute pentru sportiv. Chiar și așa, nici febra și nici umărul dislocat nu l-au împiedicat să iasă pe tatami și să lupte cu dârzenie, pentru fiecare victorie.
„Chiar înainte de JO, am spus că Moldova are toate șansele să facă furori la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice”, a mai adăugat sportivul.
Ultimelestiri.md amintește că judocanul Adil Osmanov a cucerit bronzul la Jocurile Olimpice de la Paris, învingându-l pe italianul Manuel Lombardo.