Scenariul recent implică reținerea a doi cetățeni moldoveni de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, sub acuzația de „pregătire a unor atacuri teroriste”. Editorialistul Nicolae Negru susține că informațiile prezentate de FSB sunt insuficiente și ridică semne de întrebare privind veridicitatea acuzațiilor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
„Prin astfel de acuzații, Rusia încearcă să influențeze percepțiile atât în rândul opiniei publice din Republica Moldova, cât și pe scena internațională, promovând o imagine falsă despre țara noastră”, a declarat Negru.
Editorialistul avertizează că astfel se alimentează narațiunea potrivit căreia autoritățile de la Chișinău ar pregăti țara pentru război – un mesaj menit să sperie, să divizeze și să erodeze încrederea în guvernare. În plus, prin declarațiile și mesajele propagate, Kremlinul încearcă să inducă ideea că Republica Moldova ar fi renunțat la statutul de neutralitate, consfințit în Constituție, și că s-ar afla sub influență externă.
Nicolae Negru subliniază că această campanie de dezinformare este susținută și de discursurile promovate de oligarhul fugar Ilan Șor – refugiat în Rusia și cercetat în Moldova pentru tentative de destabilizare –, dar și de Partidul Socialiștilor. Un alt risc major, potrivit analistului, este folosirea celor doi moldoveni reținuți ca instrument de șantaj.
„Este posibil ca aceștia să fie folosiți ca monedă de schimb, în eventualitatea în care Chișinăul va cere oficial eliberarea lor. Rusia ar putea răspunde cu solicitări privind eliberarea unor politicieni pro-ruși, cum este cazul lui Nesterovschi, condamnat recent la 12 ani de închisoare”, a explicat editorialistul.
Negru adaugă că, tactica de a reține cetățeni nevinovați pentru a-i schimba ulterior în negocieri informale a mai fost folosită de serviciile secrete ruse, inclusiv în relațiile cu Statele Unite.
Și expertul în securitate Pavel Horea a exprimat rezerve față de legitimitatea acuzațiilor aduse de autoritățile ruse.
„Trebuie probatoriu clar. Dacă analizăm aspectul fizic al unuia dintre reținuți, pare că a fost aplicată forță. Rusia are un istoric de a fabrica informații, de a distorsiona realitatea. Fără probe clare, nu putem avea încredere în aceste acuzații”, a spius Horea.
Experții îndeamnă opinia publică și instituțiile media să trateze cu prudență astfel de declarații venite din partea autorităților ruse și să analizeze contextul mai larg al tentativelor de manipulare și presiune hibridă asupra Republicii Moldova.
Amintim că, în dimineața zilei de 14 aprilie, doi moldoveni au fost reținuți de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse, fiind bănuiți că ar fi încercat să comită acțiuni teroriste.
Potrivit presei ruse, unul dintre moldoveni, la ordinul serviciilor militare ucrainene, a introdus în Rusia dispozitive explozive pentru a comite atacuri teroriste, iar cel de-al doilea ar fi încercat să arunce în aer o stație de pompare a apei din Kerci.
Citește și: Un moldovean reținut de FBS povestește cum s-a cunoscut cu ofițerul SBU
Citește și: Cine e Marius Pruneanu, moldoveanul care ar fi dus explozibili în Rusia
Pe de altă parte, The Insider a relatat că reținerea cetățenilor moldoveni a avut loc nu acum, ci în 2024.